Leuvense stadsbuggy wint Vlaamse Ecodesignprijs

buggybookerDe Leuvense uitleenbuggy’s zijn bekroond met de Vlaamse Ecodesignprijs. Sinds 2014 werken de stad Leuven en Buggybooker, het bedrijf achter de buggy’s, nauw samen om het concept van deelbuggy’s op punt te zetten, met resultaat.

Leuven was de eerste stad om met Buggybooker in zee te gaan en een uitleendienst voor buggy’s te ontwikkelen. Dankzij de inspanningen van het stadsbestuur en de Leuvenaars, wordt de uitleenbuggy nu in verschillende steden gebruikt.  “Het gebruiksvriendelijke en duurzame ontwerp van de buggy’s is er dankzij de tips van de talloze Leuvenaars”, zegt schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden. “Na een testfase werd het prototype namelijk aangepast, met een groter boodschappenvak, een betere wendbaarheid, een meer ergonomische handgreep en een verbeterde regenkap. We zijn uiteraard trots dat de buggy geloofd wordt voor het duurzame design.” De prijs is goed voor vierduizend euro.

Ook in de koudere wintermaanden kunnen de buggy’s uitgeleend worden. “In de nieuwe folder staat een bon die je kan inruilen voor een fleece dekentje, zodat je kind lekker warm in de buggy mee door de stad kan kuieren”, zegt Verlinden. De folder is te vinden in de Buggypunten of het Huis van het kind.

Op vier plaatsen in Leuven kun je gratis een stadsbuggy uitlenen: bibliotheek Tweebronnen, de fietsenstalling Rector De Somer, Museum M en Abdij Van Park.

De uitleenbuggy’s maken gezinnen het gemakkelijker om met de fiets of het openbaar vervoer naar de stad te komen. “Het is voor ouders vaak een rompslomp als ze met een buggy naar de stad komen. Dus nemen ze al snel de auto in plaats van de fiets of het openbaar vervoer. Met het buggypunt komen we ze tegemoet”, zegt Verlinden.