Nieuws Vlaams Brabant Leuvense studenten krijgen statuut van ondernemer

Leuvense studenten krijgen statuut van ondernemer

Leuvense studenten krijgen statuut van ondernemer

student-ondernemerDe kamercommissie Bedrijfsleven heeft het licht op groen gezet voor een statuut voor studenten die een onderneming starten. Het nieuwe systeem treedt op 1 januari in werking. In Leuven groeit de groep studenten die tijdens hun studies een eigen bedrijfje willen oprichten.

Het statuut geldt voor studenten-ondernemers die jonger zijn dan 25 jaar en die reglementair ingeschreven zijn voor de lessen in een onderwijsinstelling, om een diploma te behalen dat erkend is door een bevoegde autoriteit in België. Het voert een gunstig stelsel van sociale bijdragen in voor studenten waarvan het inkomen lager ligt dan 13.010,66 euro. Dat is de drempel voor zelfstandigen in hoofdberoep.

Als hun jaarlijkse inkomsten lager liggen dan 6.505,33 euro, moeten ze geen bijdragen betalen. In dat geval behouden ze ook hun rechten op het vlak van gezondheidszorgen als persoon ten laste. “Als we studenten al tijdens hun studies willen laten proeven van het leven als zelfstandige moet er een gelijk speelveld zijn tussen het statuut van een studentenjob en dat van de student-ondernemer”, zegt Griet Smaers. Het kamerlid voor CD&V diende zelf een wetsvoorstel in.

Smaers hoopt dat meer studenten door het nieuwe statuut de wereld van het ondernemerschap gaan verkennen. “Op die manier moet ook het aantal start-ups toenemen”, zegt ze.

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Leuven, Rotselaar
Leuven

Starter van de week: MAE. concept

ROTSELAAR/LEUVEN - Lena Onkelinx (27) startte vorig najaar een online conceptstore op, MAE. concept. MAE. concept is onze starter van… Lees meer

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Asse, Halle
Asse

5 falingen

OPWIJK/ASSE/WEMMEL/VORST/HALLE - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 4 bedrijven en een vzw failliet verklaard.  Lees meer