Leveranciers van grote bedrijven willen snellere betaling

ABINBEVAB Inbev komt in opspraak in het Verenigd Koninkrijk. Vooral kleine leveranciers klagen dat de brouwer hen op 120 dagen betaalt en dat dit voor hen niet houdbaar is. De BBC bracht het nieuws en Matt Hancock, de Britse staatssecretaris voor Economie, zei dat dit niet kan. AB Inbev reageerde dan weer dat met alle leveranciers een betalingstermijn wordt afgesproken en dat die niet altijd dezelfde is.

Ook Unizo reageerde, net als de Britse Federation of Small Business (FSB). "De termijn van 120 dagen kan dan wel contractueel afgesproken zijn, maar als kleine leverancier ben je machteloos tegenover zo een groot bedrijf", zegt Unizo -topman Karel Van Eetvelt. "Teken je het contract niet, dan gaat het bedrijf gewoon naar een volgende leverancier in de lange wachtrij."

Unizo wijst er ook op dat het probleem zich niet alleen bij AB-Inbev stelt, maar bij nog meer grote bedrijven en in nog meer sectoren. Volgens de ondernemersorganisatie schiet de wet op de betalingsachterstand haar doel compleet voorbij. De wet voorziet een betalingstermijn van dertig dagen, tenzij contractueel anders afgesproken. "In plaats van leveranciers net te beschermen tegen betalingsachterstand, effent de wet het pad naar excessen", zegt Unizo. "Bij de goedkeuring van de wet in 2013 was een evaluatie voorzien na twee jaar. We vragen om de wet bij te sturen en denken aan een maximaal vastgelegde betalingstermijn waar niet van kan worden afgeweken", klinkt het bij Unizo. De vereniging heeft hierover al overleg gehad met bevoegd minister Borsus.