foto1

Limburg, terug in de energiebusiness

Technologische ontwikkelingen, milieu-uitdagingen en strenge normen op het vlak van energie-efficiëntie hebben ertoe geleid dat ‘Clean Technology’ en ‘Smart energy’ noodzakelijk zijn voor een duurzaam economisch en klimatologisch omgevingskader. De cleantech incubator GreenVille, de komst van I-Cleantech Vlaanderen en de brede samenwerking tussen LRM, Nuhma en Infrax voor het uitbouwen van Smart Cities zijn slechts enkele initiatieven die illustreren dat Limburg de laatste jaren sterk inzet op dit domein. Meer nog: met de opening van EnergyVille is Limburg zelfs goed op weg om dé groene motor van Vlaanderen te worden.

Gedeputeerde van Economie Erik Gerits: “In Limburg wordt volop gewerkt aan een nieuwe economie, waarvan uiteindelijk de hele maatschappij de vruchten kan gaan plukken. Als provincie ondersteunen we diverse betekenisvolle energieprojecten en initiatieven, gericht op het valoriseren van hernieuwbare energie. Op die manier zal de Limburgse energiecommunity de volgende jaren verder floreren. Het kan dus bijna niet anders dan dat Limburg weldra ‘back in de energiebusiness’ zal zijn.”

foto2Thuisbasis voor 2 500 onderzoekers

Dit interdisciplinair onderzoekscentrum, gelegen op het 93 ha technologiepark Thor Park in Waterschei (Genk), is voortaan de werkplek van meer dan 2 500 onderzoekers afkomstig van verschillende topinstellingen zoals VITO, KU Leuven en imec. Zij bundelen hier de krachten om beloftevol toponderzoek rond duurzame energie en slimme energiesystemen te kunnen doen.

foto3“In de modernste laboratoria doen we gespecialiseerd onderzoek naar batterijmanagementsystemen, geavanceerde energietechnieken in gebouwen, smart gridproducten en -systemen en verwarming en koeling.  De energie-opbrengst kan rechtstreeks toegepast worden in de industrie en bij overheden voor een duurzame stedelijke omgeving”, aldus CEO Ronnie Belmans.

De sterke Limburgse  bouwsector maakt intussen gretig gebruik van innovatieve technieken, gericht op duurzaam enfoto4 energie-efficiënt bouwen. Ze zijn noodzakelijk om de passiefstandaard te halen en de klimaatambities (-30% CO2 tegen 2020 en volledig klimaatneutraal tegen 2050) te realiseren. De Limburgse energieleningen en de ontzorgingsprojecten van DuboLimburg moeten helpen om dit voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken.

Een overschot aan energie

De uitdaging om energiebehoefte en -verbruik optimaal op mekaar af te stemmen, is meer dan ooit aan de orde. Als eerste Vlaamse provincie bracht Limburg daarom de huidige energiebehoefte én het potentieel aan hernieuwbare energie in kaart. Uit de zogenaamde Energie-Atlas blijkt dat de energetische mogelijkheden in Limburg voldoende zijn om volledig in eigen behoeften te kunnen voorzien. Op jaarbasis zou zelfs een overschot van 2 770 GWh naar andere regio’s geëxporteerd kunnen worden.

foto5Omdat hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon niet altijd even voorspelbaar zijn, wordt er intensief onderzoek verricht naar zogenaamde ‘slimme vraagsturing’ waarbij de vraag wordt aangepast aan het aanbod. REstore beheert momenteel op die manier al 1,5 GW piekvermogen in Europa via zijn internetgebaseerde platform FlexPond. Wanneer de energievraag piekt, worden via FlexPond verbonden chemie-, staal- of grote diepvriesinstallaties tijdelijk automatisch afgekoppeld, zolang hun processen dat toelaten. Zo kunnen bedrijven fors besparen op hun energiekost. Deze aanpak kan je doortrekken naar energieopslag, elektrische mobiliteit, zonne-energie warmtepompen… REstore zag de kans om nauw samen te werken met het onderzoeksveld en bracht net als andere bedrijven al een deel van zijn activiteiten onder in het incubatorgebouw naast EnergyVille.

 

Meer weten over de bloeiende energiebusiness in Limburg? Lees dan ook de vijfdelige reeks ‘Limburg, terug in de energiebusiness’ en bekijk de televisiereportage.

europese-uniesponsorlogo-efro-vlaiopl-logo_m-s-v