Living Tomorrow Foto: Living Tomorrow

Living Tomorrow start samenwerking met Vlaamse overheid

In het innovatiecentrum van Living Tomorrow in Vilvoorde valt vanaf nu de mobiliteit van de toekomst te ontdekken. Living Tomorrow sloot dinsdag een overeenkomst met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en de Vlaamse overheid, in lijn met de Mobiliteitsvisie 2040. Het innovatieplatform zal demoruimtes uitwerken die mobiliteitsinnovaties moet uitleggen en visueel tastbaar maken voor het brede publiek.

De Mobiliteisvisie 2040 werd in 2021 goedgekeurd door de Vlaamse overheid en beschrijft waar Vlaanderen de komende twintig jaar heen wil op vlak van mobiliteit. Enkele speerpunten uit dit plan zijn het verminderen van zware verkeersslachtoffers, emissievrij vervoer en een kleinere materiaalafdruk. Om die doelstellingen ook effectief te bereiken is innovatie nodig, en daar komt Living Tomorrow op het toneel.

Artificiële intelligentie, Big Data, the Internet of Things, 5G en 6G, ... Het zijn allemaal grote termen die een belangrijke rol zullen spelen in de mobiliteit van de toekomst. Belangrijk dus, maar ook vaag. Daarom besloot de Vlaamse overheid samen te werken met Living Tomorrow, die het plan visueel tastbaar zullen maken. Het innovatieplatform zal verschillende aspecten uit het Vlaamse mobiliteitsbeleid bekendmaken via demoruimtes.

Zo zal er in het innovatiecentrum in Vilvoorde te ontdekken zijn wat de overheid bedoelt met 'combimobiliteit', Hoppinpunten en autonomie (binnenvaart)technologie. Jaarlijks zullen zo'n drie demoruimtes ontwikkeld worden. Door het beleid uit te leggen en vervolgens feedback te verzamelen, staat Living Tomorrow ook centraal in de dialoog tussen overheid en bevolking.

"Het doel is om innovatie tastbaar te maken", zegt Living Tomorrow-oprichter Frank Beliën. "We werken daarvoor samen met meer dan 80 partners die hun kennis ter beschikking stellen en mee investeren. We zijn erg verheugd dat we onze werking nu ook kunnen versterken met Mobiliteit en Openbare Werken."