Locatus berekent opmars van online shoppen

Logo-Locatus_45_graden+Payoff-nl1

Het onderzoekssbureau Locatus uit Strombeek-Bever berekende dat in Vlaanderen 10.000 fysieke winkels de voorbije vijf jaar de deuren moesten sluiten door de toenemende concurrentie van het online shoppen. E-commerce kwam zeer traag op gang maar nu zijn er steeds meer mensen die producten online kopen.

De oprukkende e-commerce creëert nieuwe banen maar zal er nog meer doen verloren gaan. Sanderijn Vanleenhove, woordvoerder bij Unizo, zegt dat e-commerce niet per definitie een bedreiging hoeft te zijn. Dat is het alleen voor winkeliers die zich niet aanpassen aan de evoluties. De handelaar die er in slaagt zichzelf en zijn winkel aan te passen, zal kunnen overleven.

Ondanks de groeiende populariteit van e-commerce bij de shopper zijn er toch steeds meer handelaars die de sprong wagen en een eigen zaak openen. Zo hebben dit jaar in Vlaanderen van januari tot en met september 33.201 ondernemers een eigen zaak geopend.

Volgens Unizo overstijgt dat aantal zelfs het recordjaar 2011, toen in dezelfde periode 32.846 nieuwe zaken werden geopend. Volgens de ondernemersorganisatie ligt dat aan het feit dat we economisch uit het dal kruipen. Daardoor beginnen steeds meer ondernemers opnieuw een eigen zaak.

Unizo benadrukt dat ondernemers heel belangrijk zijn voor de economie. Kmo’s zijn goed voor zeventig procent van alle jobs in België. Maar openen die nieuwe handelaars naast een fysieke winkel ook tegelijkertijd een webshop? Unizo organiseerde vorig jaar een rondvraag en daaruit bleek dat slechts drie op de tien ondernemers aan e-commerce doen. Dus veel zaken evolueren niet mee met de nieuwe maatschappelijke online trends. Er zijn heel wat winkeliers die denken dat e-commerce niet op hun zaak van toepassing is. In praktijk is het voor bijna elke sector mogelijk om een webshop te installeren.