Nieuws Vlaams Brabant LocusFocus loodst bedrijven met ruimtevraag datagedreven naar geschikte locatie

LocusFocus loodst bedrijven met ruimtevraag datagedreven naar geschikte locatie

LocusFocus loodst bedrijven met ruimtevraag datagedreven naar geschikte locatie

HOLSBEEK/LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Door de vaak uitdagende zoektocht naar bedrijfslocaties op maat hebben de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant, het Vlaams-Brabant Steunpunt voor e-government VERA en de Zuid-West-Vlaamse intercommunale Leiedal beslist om via het project LocusFocus een datamodel en bijhorende tool te ontwikkelen om ondernemingen met een ruimtevraag naar een locatie op maat te begeleiden. Herwig Smeets, zaakvoerder van het Holsbeekse Espera Belgium, is vragende partij. 

Data zijn alomtegenwoordig en bieden heel wat potentieel. Ze zijn echter vaak verspreid en versnipperd, beschermd door privacyregels en veelal moeilijk te ontsluiten. Het project LocusFocus beoogt data samen te brengen in een informatiemodel dat de basis vormt voor een gebruiksvriendelijk en toegankelijk platform om slimmer locatieadvies aan bedrijven en gerichte beleidsvoering binnen lokale besturen te stimuleren.

Ter plaatse trappelen

Zaakvoerder Herwig Smeets van het Holsbeekse Espera Belgium, leverancier en maintenance bedrijf van weeg-en etiketteringstoestellen, verwoordt de uitdaging als volgt: “Als ondernemer met een ruimtevraag begin je wat beter rond te kijken naar de plakkaten, post en e-mails. Google maakte me ook niet veel wijzer. Ik bevroeg ook een bevriende notaris naar industrieel vastgoed maar ook dat bracht niet meteen de oplossing. Eigenlijk sta je op dat moment ter plaatse te trappelen. Ik ben als ondernemer dus zeker vragende partij voor een tool die mij kan helpen om geschikte ruimte te vinden. Als je via die tool ook nog eens data kunt raadplegen over mobiliteit, ontsluiting, de omgeving, andere ondernemers in de buurt en socio-economische indicatoren dan zou ik alvast erg goed op weg geholpen zijn”, zegt Smeets.

Advies

Adviesverlening inzake de vestiging van ondernemingen wordt een steeds grotere uitdaging. Ruimte wordt beperkter en met deze tool trachten de initiatiefnemers zich daarop voor te bereiden. Dankzij dit platform zullen ondernemers ook zelf een beroep kunnen doen op relevante, verrijkte data en informatie in functie van hun locatievraag. Elk bedrijf is uniek en bijgevolg is elk ruimte- en locatievraagstuk dat ook. Dankzij de gebruiksvriendelijke tool en de koppeling ervan met verfijnde data en scoringsinstrumenten zullen adviserende instellingen – zoals lokale overheden en intercommunales – een grote toegevoegde waarde kunnen bieden aan de hand van snel, transparant, accuraat en onderbouwd locatieadvies. Ook projectontwikkelaars zien heil in de tool.

Vraag en aanbod matchen

Laure Boone van projectontwikkelaar Futurn hoopt dat via de tool hun aanbod nog beter gematcht kan worden aan bedrijven met een ruimtevraag. Locatie blijft namelijk superbelangrijk, volgens haar.

Financiële ondersteuning

De POM Vlaams-Brabant kan samen met VERA en Leiedal dit project realiseren dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen. Zowel Europa als Vlaanderen subsidiëren dit project voor 40%, elk voor een bedrag van maximaal 222.042,83 euro. Dit project is 1 van de 8 geselecteerde projecten waarbinnen lokale overheden de mogelijkheid krijgen maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met behulp van digitale data en innovatieve technologie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.