smaakfabriek Foto: scl

Lokale producenten werken samen met tv-kok Loïc op Rock Werchter: “Lekker eten, gekookt met producten uit Vlaams-Brabant. Beter kan toch niet?”

Geen zin in een hamburger tijdens Rock Werchter? Geen probleem, want tv-kok Loïc Van Impe gaat voor het tweede jaar aan de slag met streekproducten in ‘De Smaakfabriek’. De 19 producenten leveren alle soorten streekproducten, van aardbeien tot pensen. “We gaan maar aan een klein deel van het publiek kunnen serveren, maar het zal wel het beste eten van de wei zijn”, belooft Loïc.

Een buddha bowl of Belgische flammkuchen. Je verwacht het misschien niet direct op een festival, maar daar zorgen de producten van Straffe Streek en curator Loïc Van Impe, die uit Tervuren is, voor. “Vorig jaar was De Smaakfabriek al een groot succes”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Straffe Streek. “Alles was direct uitverkocht. Het is dan ook een mooi concept, en de samenwerking met Loïc is top. Een echte ambassadeur voor de regio.”

Tv-kok Loïc heeft er al zin in. “Eigenlijk is het een standje waar iedereen terecht kan voor gerechtjes, bijna volledig gemaakt met streekproducten van 19 producenten”, zegt de kok. “Al wie eens zin heeft om iets verfijnder te eten op het festival, is meer dan welkom. We werken met een op-is-op principe, dus wanneer we sluiten is op voorhand niet duidelijk.”

Democratische prijzen

De streekgerechten moeten ook geen stukken van mensen kosten. “Ik vind het heel belangrijk om te werken met democratische prijzen”, zegt Loïc. “We hebben ons wat gespiegeld aan de prijzen van het festival zelf. Ons duurste gerecht ligt rond de 15 euro. Het is trouwens heel fijn om met zoveel streekproducten te werken. Ik was zelfs aangenaam verrast door de prijzen, die vaak goedkoper zijn dan die van de grote producenten.”

Voor de producenten is de actie van onschatbare waarde. “We zijn heel fier om mee te doen”, zegt producent Katrien Vangramberen. “Met beenhouwerij Vangramberen leveren we witte pensen aan de Smaakfabriek. Lekker eten, gekookt met producten uit Vlaams-Brabant. Beter kan toch niet? Op de vorige editie werden we overspoeld met positieve reacties van onze klanten.”

Gezond eten

Loïc kan alvast een tipje van de sluier oplichten. “Er zijn doorheen het festival wat vaste gerechten, zoals een broodje met witte pens of een broodje kaaskroket. We gaan een dag de concurrentie aan met Werchter voor de beste frietjes van de wei. De laatste dag serveren we een buddha bowl, iets gezond na al dat feesten.”

Ook gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) is blij met De Smaakfabriek. “Het is een mooie samenwerking waarmee we onze producten aan een groot publiek kunnen serveren”, zegt Dehaene. “Een win-win waar festivalgangers kunnen genieten van heerlijke producten. Ik ga zelf ook zeker passeren. Als ik het menu hoor, liefst elke dag.”