Nieuws Vlaams Brabant Longin Service bekroont innovatietraject met eerste octrooi: “zo fier als een gieter”

Longin Service bekroont innovatietraject met eerste octrooi: “zo fier als een gieter”

Longin Service bekroont innovatietraject met eerste octrooi: “zo fier als een gieter”

ROTSELAAR – De afgelopen 15 jaar zetten de cleaning professionals van Longin Service uit Rotselaar in op technologische innovaties, waarvoor de vereiste vergunningen werden binnengehaald. Die volgehouden inzet is recent beloond met een octrooi voor een 6-tal systemen rond mobiele scheiding en recyclage van water uit afvalfracties. “De innovatie zit intussen in het DNA van ons bedrijf”, zegt bestuurder Bert Longin. “Of we nu een wagen bouwen voor vetafval, olie/water-mengsel of rioleringsreiniging, altijd stellen we ons eerst de vraag of we een mobiel systeem kunnen bouwen voor de recyclage en recuperatie van water.”

Intussen 27 jaar rijdt Longin Service rond met afvalstromen van bedrijven en particulieren. In die afvalfracties zit gemiddeld tussen 30% en 50% water. “Dat aandeel van water is aanzienlijk. Daarom stelden we jaren geleden ons de vraag  of we systemen konden bouwen die het water van het afval scheidt”, haalt zaakvoerder Bert Longin de herinnering op. “En bovendien vroegen we ons af of dat gerecupereerd water ook kon hergebruikt worden na recyclage.” Daad werd bij woord gevoegd. Inmiddels 15 jaar werken de cleaning professionals van Longin Service aan technologische knowhow, die de vereiste vergunningen opleverden. “Hierin zijn we echt top”, zegt Bert. “Dat zeg ik met veel vertrouwen omdat we hard gewerkt hebben om beter te worden en op vlak van innovatie een trekker te zijn en te blijven in de sector.”

Octrooi

Om die inspanningen te verzekeren nam Longin Service een 2-3-tal jaar geleden de consultants van KPMG in de arm met de bedoeling om de innovaties te beschermen op Belgisch niveau. Na een procedure van ongeveer 1,5 jaar kende de FOD Economie het Belgische uitvindingsoctrooi toe aan Longin Service voor een periode van 20 jaar. “Ik ben zo fier als een gieter dat we dit klaargespeeld hebben. Bovendien biedt de overheid ons een lager belastingtarief aan als je een milieuvriendelijk octrooi hebt en je kunt bewijzen welke omzet je daarmee draait. Naast de bescherming kun je met een octrooi financiële middelen binnen het bedrijf houden, waardoor we centen kunnen investeren in de zaak”, aldus nog de zaakvoerder.

Mobiele systemen 

Het eerste octrooi geldt voor 6 mobiele systemen waarbij hetzelfde resultaat wordt bereikt met toepassing van verschillende procedés:

  • 2 olie/watersystemen: het water wordt gescheiden van de olie, vervolgens wordt het afgescheiden water gezuiverd, waarna het gezuiverde water hergebruikt wordt voor het vullen van de koolwaterstofafscheider.
  • 2 rioleringsreinigingssystemen: het water wordt gescheiden van het slib, waarna het gerecupereerde water gebruikt wordt voor de reiniging van de riool.
  • 2 vet/watersystemen: het water wordt gescheiden van het harde vet, waarna het vervuilde water gerecycleerd wordt en de tank opnieuw gevuld wordt met zuiver water. Het residu van het gerecycleerde water neemt Longin Service mee voor gebruik elders.

Regenwater 

Voor het bekomen van de overheidssteun is Longin Service al een eerste keer gecontroleerd. Ook die test doorstond het bedrijf. “Nu willen we met het octrooi een volgende stap zetten door de buitenwereld, in concreto de B2B-markt in heel wat sectoren, te laten weten dat we een modern innovatief bedrijf zijn dat een maatschappelijk verantwoorde rol opneemt. Dagelijks willen we tot 25 m3 proper water recupereren op een totaal vervoer van 100 m3 afvalfracties. Elke dag opnieuw.” Ook werken ze bij Longin Service al een hele tijd met regenwater bij de opstart van de dagelijkse activiteiten, niet langer met water van de brandkraan. Bij Longin Service werken een 50-tal personeelsleden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Anderlecht
Anderlecht

UCB pompt 25 miljoen in zorgplatform

ANDERLECHT -  Biofarmabedrijf UCB, met hoofdzetel in Anderlecht, investeert 25 miljoen euro in Nile, een nieuw Amerikaans digitaal zorgplatform voor… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Strombeek-Bever, Tielt-Winge
Strombeek-Bever

Distributeur zoekt groei met hippe slippers

TIELT-WINGE/STROMBEEK-BEVER - Regalo Esclusivo, distributeur van trendy schoenen en handtassen, wil haar aanbod verder uitbreiden met de hippe slippers van… Lees meer