Nieuws Vlaams Brabant Luchthaven in Zaventem genereert ruim 35.000 voltijdse banen

Luchthaven in Zaventem genereert ruim 35.000 voltijdse banen

Luchthaven in Zaventem genereert ruim 35.000 voltijdse banen

Het economisch belang van de activiteiten op en rond de zes Belgische luchthavens is in de periode 2013-2015 flink toegenomen. Samen waren ze in 2015 goed voor een toegevoegde waarde van 6 miljard euro en 62.528 voltijdse banen. Het gros van de vooruitgang is te danken aan de luchthaven in Zaventem. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank naar de luchtvaart- en luchthavenactiviteiten in ons land.

De activiteiten op en rond Brussels Airport leverden tussen 2013 en 2015 welgeteld 2.430 extra voltijdse banen op. Dat bracht het totaal op 35.081 directe en indirecte jobs. Daarmee was de luchthaven in Zaventem goed voor bijna 83 procent van de extra jobs die op de zes luchthavens samen werden gecreëerd.

Brussels Airport genereerde in 2015 een totale toegevoegde waarde van 3,4 miljard euro. Dat is 25,9 procent of 702 miljoen euro meer dan in 2013. De totale toegevoegde waarde van alle luchtvaart- en luchthavenactiviteiten steeg met 803 miljoen euro.

Uit rode cijfers

Dat de toegevoegde waarde op Zaventem zo fors steeg, is onder meer te danken aan goede prestaties van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en luchtverkeersleider Belgocontrol, zegt de Nationale Bank. “Brussels Airlines verdubbelde zijn toegevoegde waarde bijna, onder meer omdat de maatschappij een substantieel operationeel verlies in 2013 kon ombuigen tot een significante operationele winst twee jaar later.”

Ook Belgocontrol kroop uit de rode cijfers. De Nationale Bank wijst voorts op goede prestaties bij Brussels Airport Company, TUI Airlines Belgium, DHL en FedEx.

De nationale luchthaven creëert 1,5 procent van de totale werkgelegenheid in Vlaanderen. De studie houdt niet alleen rekening met de rechtstreeks aan de luchtvaart gelinkte activiteiten maar ook met alle activiteiten die plaatsvinden op de luchthavens.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Asse, Halle
Asse

5 falingen

OPWIJK/ASSE/WEMMEL/VORST/HALLE - De ondernemingsrechtbank van Brussel heeft 4 bedrijven en een vzw failliet verklaard.  Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.