Bedrijven halen een interim-manager vaak binnen om een verandering te begeleiden of mogelijk te maken. Maar management is altijd changemanagement, vertelt Michel Beerkens.
Michel Beerkens begon zijn carrière bij Arthur Andersen, één van de vier grote accountantskantoren, waar hij een degelijke basis heeft gelegd als financieel manager. Daarna was hij actief in bedrijven uit de voedingsindustrie alsook office supplies. Vandaag is hij actief als interim-manager. Daarbij komt zijn financiële achtergrond altijd goed van pas.
“Als interim-manager moet je het bedrijf leren kennen. Vaak beginnen interim-managers meteen met cijfers zonder het bedrijf grondig te leren kennen. Het is echter heel belangrijk om met veel mensen in een organisatie te praten om het een gevoel voor cultuur te krijgen. Op die manier krijg je het beste zicht op de moeilijkheden waarmee de organisatie wordt geconfronteerd. Je kan de financiële gegevens pas goed begrijpen als je door de mensen zelf ervan op de hoogte wordt gebracht.”
Mensen achter de cijfers
Een interim-manager mag zich dus niet alleen met cijfers bezighouden. “Het draait allemaal om mensen die je moet motiveren en aansturen. Dat kan je alleen doen als je aanvoelt wat hun motivatie is en wat hun gedrag drijft. Niet alleen het leren maar ook het samenbrengen van mensen is de boodschap.”
Bedrijven halen een interim-manager vaak binnen om een verandering te begeleiden of mogelijk te maken. Michel vindt dat management altijd changemanagement is. “Je wilt een bedrijf naar een hoger niveau tillen. Dit betekent verandering, en daar hebben mensen vaak moeite mee. Je moet ze uitleggen dat het eerst bergop gaat en dan nog moeilijker kan worden, vaak is dit echt moeilijk te vatten. De bedoeling is om deze mensen in teams door deze cycli heen leiden.”
Om een goede manager te zijn is ervaring noodzakelijk, zegt Michel. “Je hebt hier een zekere maturiteit voor nodig. Je moet verschillende situaties hebben meegemaakt maar vooral weten hoe je met mensen moet omgaan, ook in moeilijke situaties.”
Bekijk hier het hele gesprek met Michel, of luister naar de podcast.