SBB_ONTBIJT_LR_759x500

MAPO onderneemt samen met SBB: “Veel expertises onder één dak”

Sinds de oprichting vier decennia geleden groeide MAPO uit tot een stevige industriële bedrijvengroep, samen goed voor ruim dertig medewerkers. Al ruim tien jaar stippelt SBB Accountants & Adviseurs mee het parcours uit van zaakvoerders Ann Jordens en Jan Schoonbrood. “Ondanks de vele expertises onder één dak bij SBB, kunnen we altijd rekenen op onze vaste contactpersoon.”

Naast MAPO Belgium (Houthalen) – specialist in afwerking en lakwerk van hout – bestaat MAPO Group uit de lakkerijen Vepola (Genk) en V-Finishing (Oudsbergen), en drukker van plaatmaterialen Mapo Print (Houthalen). De groep telt drie werkvennootschappen, een managementvennootschap en een investeringsmaatschappij.

Toen hun interne boekhouder in 2010 met pensioen ging, maakten zaakvoerders Ann en Jan de switch naar SBB. “We hadden gehoord dat ze van veel markten thuis zijn en heel dicht op de wetgeving zitten, dat heeft ons over de streep getrokken”, vertelt Ann Jordens van MAPO.

Eén vast contact

“Maar ondanks al die expertises onder één dak bij SBB kunnen we altijd rekenen op onze ondernemerscoach Sofie Cillis”, vervolgt ze. “Al vele jaren spreken we Sofie bijna dagelijks. Maand na maand nemen we de cijfers door en bespreken we lopende projecten en nieuwe ideeën. Sofie kent ons door en door”, zo klinkt het.
Zeker in complexe dossiers is die meerwaarde al gebleken. Bij de overname van Vepola vijf jaar geleden, regelden de zaakvoerders alles in overleg met SBB: van de due diligence over de onderhandelingen met de banken tot de juridische structuur.

Open communicatie

Waar nodig kan ondernemerscoach Sofie terugvallen op de juridische adviseurs in vennootschapsrecht, bedrijfsoverdracht of corporate finance. Ann: “Sofie voelt perfect aan waar wij ons comfortabel bij voelen en neemt dat mee als ze met haar collega’s oplossingen uitdoktert.”
“Na al die jaren ben ik als ondernemerscoach kind aan huis bij MAPO”, bevestigt Sofie. “Met zaakvoerders Ann en Jan was de klik er meteen, we praten met elkaar in alle vertrouwen. Intussen voel ik me deel van het bedrijf.

Adviseur en kritisch klankbord

“Tijdens de opstartfase van V-Finishing in 2021 vormde Sofie dan weer ons kritisch klankbord rond personeelsbezetting, omzetprognoses en subsidie- en financieringsmogelijkheden. SBB ging ook aan de slag om ons PMV-cofinancieringsdossier samen te stellen. Zelf hadden we dat nooit zo vlot klaargespeeld.”

Dé hobbel op het parcours van MAPO momenteel is natuurlijk de energiecrisis. Die duwt de kosten omhoog, terwijl de afzet vertraagt. Ook nu ligt de lijn met de ondernemerscoach open: hoe kunnen die hoge energieprijzen worden opgevangen? Welke crisismaatregelen zijn van toepassing?

Ann: “We overleggen in alle vertrouwen en zonder taboes, elke keer opnieuw. De kritische blik van onze ondernemerscoach en haar collega’s is goud waard. Zo nemen wij risico’s, maar wel beredeneerd en met kennis van zaken.”

Ondernemingen, starters, kmo-bedrijfsleiders, vrije beroepers en social profit: als ondernemerscoach en kennispartner biedt SBB Accountants & Adviseurs hen accountancy en advies om slimmer te ondernemen.