Merkator ontwikkelt software voor nieuw KLIP-decreet

merkator

Deze maand wordt het nieuwe KLIP-decreet van kracht. Alle kabel- en leidingbeheerders moeten voortaan planaanvragen van burgers en bedrijven digitaal beantwoorden. Merkator in Zellik ontwikkelde daarvoor volautomatische software die gretig afnemers vindt in heel Vlaanderen.

KLIP staat voor Kabel- en Leiding Informatie Portaal. Wie een aanvraag doet, kan voortaan veel sneller het plannenpakket raadplegen, printen of downloaden. De nieuwe versie van KLIP wordt gelanceerd op 12 januari. Vanaf dan moeten zowel particulieren als bedrijven 10 euro betalen voor een aanvraag.

Alle kabel- en leidingbeheerders zoals Telenet, Eandis en de watermaatschappijen moesten ervoor zorgen dat hun digitale plannen voor eind 2015 klaar waren. Het vernieuwde KLIP wil de veiligheid bij graafwerken verhogen en zorgen voor tijd- en geldbesparing voor zowel planaanvragers als kabel- en leidingbeheerders. Na de gasramp in Gellingen werd duidelijk hoe belangrijk het voor aannemers is om te weten waar welke leidingen in de ondergrond liggen. Vlaanderen telt 600.000 kilometer aan ondergrondse leidingen.

Bij Merkator in Zellik zagen ze het nieuwe KLIP wat graag komen. “Tot dusver werden de plannen meestal per post of mail naar de planaanvrager gestuurd. Voor het digitale proces ontwikkelden wij een SaaS. Deze software as a service dient om de hele workflow te ondersteunen en te automatiseren voor de kabel- en leidingbeheerder”, zegt Luc De Heyn, manager businessdevelopment.

De eerste klanten zijn al in productie gegaan. “Het begon met de gemeente Olen, beheerder van een glasvezelnetwerk. Elke planaanvraag wordt automatisch beantwoord met ons KLIP services platform. Hiermee bespaart de klant heel wat tijd en voorkomt boetes wegens laattijdige of foutieve antwoorden.”

Merkator bracht inmiddels klanten in productie die meer complexe netwerken beheren: water, gas, riolering, elektriciteit en telecom. “We installeerden onze software voor Electrabel, Gassco, Aspiravi en steden en gemeenten als Oudenaarde en Holsbeek. In Aalst was de implementatietijd goed twee dagen voor 600 kilometer kabels en leidingen. Voor Waterwegen en Zeekanaal hadden we ruim drie dagen voor 200 sites over heel Vlaanderen.”

Merkator is een jonge onderneming, die begon als consultancybedrijf. Het telt twintig werknemers, vooral IT-mensen met een geografische achtergrond. Meer info op www.klipservices.be.