VR-mobiel

Met VR-mobiel naar bedrijven

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ontwikkelde een nieuw instrument om bestuurders te sensibiliseren voor de risico’s van afleiding in het verkeer. In een VR-mobiel beleven bestuurders twee filmpjes van virtual reality waarin ze geconfronteerd worden met allerlei zaken die de aandacht afleiden. Tevens kunnen ze hun reactievermogen testen. De VR-mobiel werd voorgesteld in Steenokkerzeel.

“Een op drie bestuurders geeft toe af en toe te bellen achter het stuur. Twee op drie geven aan dat ze soms hun smartphone gebruiken”, zegt Werner De Dobbelaar van VSV.

“Een op de zes rijdt in minstens de helft van de ritten met de gsm in de hand. Dat is de groep met het hoogste risicoprofiel. Van de mensen die met een bedrijfswagen rijden, zit een op de drie in die groep. Zij voelen vaak ook sociale druk om altijd bereikbaar te zijn.”

Sensibilisering

Die afleiding leidt tot langere reactietijden, vergroot de stopafstand en zorgt voor minder controle over het voertuig en minder aandacht voor relevante zaken in het verkeer.

De VSV gaat met de VR-mobiel langs bedrijven om bestuurders voor de gevaren te sensibiliseren. “Jaarlijks vallen in Vlaanderen tientallen verkeersdoden en gewonden omdat bestuurders afgeleid zijn”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

“Veiliger verkeer begint bij weggebruikers die zich goed bewust zijn van alle mogelijke gevaren. Met de VR-mobiel beleef je die gevaren echt en word je er maar al te goed van bewust.”