Microsoft zet Leuvense kerk in vuur en vlam

ZAVENTEM/LEUVEN - De Leuvense Sint-Pieterskerk zien branden, wandelen langs Jezus en zijn apostelen of de beenderen van de allereerste Hertog van Brabant van dichtbij bekijken: het kan sinds kort met de HoloLens 2 van Microsoft. Het is de eerste keer dat het mixed reality toestel in België gebruikt wordt in een museumcontext. 

De Sint-Pieterskerk in Leuven is een hoogtepunt van Brabantse gotiek. Na een jarenlange restauratie is ze sinds dit voorjaar weer in haar volle glorie te bezichtigen. Het Leuvense museum M beheert de kunstschatten van de kerk, met als blikvanger ‘Het Laatste Avondmaal’ van de Vlaamse Meester Dieric Bouts.

Slimme bril

M wilde de verhalen rond die kunstschatten op een immersieve (perceptie van fysiek aanwezig te zijn in een niet-fysieke wereld, nvdr.) en intuïtieve manier vertellen, zonder fysieke ingrepen te doen in het historische gebouw. Daarom ontwikkelde het samen met het Amsterdamse Studio Louter een innovatieve bezoekersbeleving voor de HoloLens 2 van Microsoft: bij twaalf topstukken zie je spectaculaire 3D beelden en animaties, terwijl je via de speakertjes bijkomende uitleg krijgt. De HoloLens 2 biedt niet alleen de mogelijkheid om naadloos mixed reality toe te voegen aan de echte wereld, ze valt dankzij de intuïtieve interface ook makkelijk te bedienen door jong en oud. Bovendien hoef je geen toestel meer vast te houden of een koptelefoon op te doen.

Verbazingwekkende ervaringen 

“Met de HoloLens kunnen we écht verbazingwekkende ervaringen creëren. De technologie transformeert de manier waarop we werken, leren, gamen en natuurlijk ook cultuur ervaren. Meestal wordt hij ingezet binnen bedrijven of productie-omgevingen en wordt hij gebruikt door profielen zoals dokters, ingenieurs of onderhoudstechnici. Met de HoloLens-technologie kunnen zij namelijk ergonomischer werken, vanop afstand specialisten naar een probleem laten kijken, efficiëntere onderhoudsbeurten doen, etc. Deze samenwerking is uitzonderlijk omdat voor één keer consumenten ook de HoloLens zullen kunnen uitproberen en de mogelijkheden van deze technologie ervaren”, zegt Nick Trogh van Microsoft, met lokale zetel in Zaventem.