Nieuws Vlaams Brabant Mijlpaal voor Start it@KBC: ruim 1 op 2 start-ups heeft minstens 1 vrouwelijke stichter

Mijlpaal voor Start it@KBC: ruim 1 op 2 start-ups heeft minstens 1 vrouwelijke stichter

Andrea Pizarro Pedraza met co-founder Dirk De Hertog.

Mijlpaal voor Start it@KBC: ruim 1 op 2 start-ups heeft minstens 1 vrouwelijke stichter

LEUVEN – Meer dan de helft van de laatste lichting start-ups bij Start it@KBC heeft minstens een vrouwelijke founder. Die mijlpaal is voor de accelerator het sein om nog een versnelling hoger te schakelen. Op de Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap, vandaag 19 november, lanceert Start it @KBC samen met Netwerk Ondernemen en VLAIO het gloednieuwe ‘Women in Tech’ coachingtraject. Het initiatief moet vrouwelijke ondernemers wapenen om met obstakels om te gaan. Een van de deelneemsters is founder Andrea Pizarro van de Leuvense start-up Avantopy. 

 

Van de 67 start-ups die de meest recente pitchronde van Start it@KBC overleefden, heeft 53 procent minstens een vrouwelijke oprichter aan boord. De accelerator leverde de voorbije jaren forse inspanningen om meer vrouwelijke ondernemers aan te trekken. Sinds 2017 steeg het aandeel van de vrouwelijke founders daardoor met 20 procent. In de hele Start it @KBC community ligt het aantal vrouwelijke ondernemers momenteel op 27%. Er is volgens de accelerator nog werk aan de winkel.

Barrières 

Uit onderzoek van Start it@KBC blijkt dat heel wat vrouwelijke ondernemers nog altijd op barrières botsen bij het oprichten en schalen van hun onderneming. Meer dan mannen worstelen ze met de combinatie van een gezin en een eigen bedrijf, en klanten en investeerders nemen hen niet altijd serieus. Rolmodellen zijn volgens hen cruciaal om andere vrouwelijke ondernemers te inspireren, maar die komen nog te weinig in de aandacht.

Avantopy 

“Onze samenleving is in het algemeen niet gericht op het stimuleren van ondernemerschap, vooral niet bij vrouwen. Vrouwen worden ook niet aangemoedigd om risico’s te nemen”, zegt Andrea Pizarro (foto) van de Leuvense start-up Avantopy. Avantopy zet natural language processing in om teksten zo veel mogelijk automatisch te verwerken.  De technologie van Avantopy laat toe de inhoud van de boodschap te achterhalen en uit te vissen naar wie die automatisch mag doorgestuurd worden.

“Women in Tech” traject

Technologie en vrouwelijk ondernemerschap vindt ook meer en meer doorgang. Maar er is nog een weg af te leggen. Ter gelegenheid van de Dag van het vrouwelijk ondernemerschap, vandaag 19 november, lanceert Start it@KBC in samenwerking met Netwerk Ondernemen en VLAIO daarom het “Women in Tech” traject, dat vrouwen moet wapenen om met obstakels om te gaan.  Het begeleidingsprogramma bestaat in eerste instantie uit een reeks webinars waar female founders hun eigen ervaringen delen en vertellen hoe zij onderweg barrières overwonnen. Vrouwelijke rolmodellen treden op als mentor en als coach. Vanaf 2021 volgt er een intensief begeleidingstraject voor vrouwelijke founders”, besluit Anna Thomlinson, Managing Director van Start it @KBC.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Brussel, Leuven
Brussel

JCI huldigt jonge toppers

BRUSSEL/LEUVEN - JCI Belgium, de vereniging voor jonge ondernemende mensen tussen 18 en 40, heeft dinsdag de "Ten Outstanding Young… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Boortmeerbeek, Leuven
Boortmeerbeek

8 falingen

LEUVEN/BOORTMEERBEEK/ROTSELAAR/TERVUREN/SCHERPENHEUVEL - De ondernemingsrechtbank van Leuven heeft 8 bedrijven failliet verklaard.        Lees meer