frituur tienen Foto: VDT

“Mijn werk maakte me niet gelukkig”, dus verhuisde Jorgen naar de andere kant van het land om frituur te openen

Vijf jaar geleden besloot bio-ingenieur Jorgen Goemaere (30) uit Waregem een frituur op te starten in de Avendorenstraat in Tienen en daar heeft hij nog geen minuut spijt van. “Ik ben hier echt thuis.”

“Na mijn studies heb ik even gewerkt als bio-ingenieur, eerst in Nederland, later in West-Vlaanderen, waar ik woonde. Maar ik was niet gelukkig”, vertelt Jorgen. “Toen ik plots de kans kreeg om een frituur te runnen op een camping in Middelkerke, heb ik de sprong gewaagd. Mijn nonkel heeft ook steeds een frituur gehad en dat boeide me altijd. Het was mijn droom om een eigen frituur te hebben.”

En dus startte Jorgen een zoektocht naar een geschikt pand. “Ik ben eerst beginnen zoeken in West-Vlaanderen, maar de prijzen daar lagen veel te hoog. En zo kwam ik uit op een pand in de Avendorenstraat, dat wel betaalbaar was.” Jorgen liet zijn familie achter en verhuisde naar Tienen. “Dat was in het begin wel even wennen, maar al snel merkte ik dat de Tienenaars me hartelijk verwelkomden. Ik ben hier echt thuis.”

Plantaardig

Jorgen houdt er een aparte manier van frietjes bakken op na. “Ik bak altijd in plantaardig vet. Dat lijkt misschien vreemd, want de meeste frituristen bakken in dierlijk vet of grotendeels dierlijk vet. Dat is een traditie van vroeger. Maar met plantaardig vet werken, is gezonder en bovendien zijn de frietjes minstens even lekker. De klanten hier vertellen me vaak dat de frieten voor het eerst in hun leven niet op hun maag liggen. Bovendien komen veganisten en vegetariërs speciaal daarom hier frietjes halen.”

Jorgen heeft ook bijzondere snacks op de menukaart staan. “We hebben de gewone snacks van elke frituur, maar daarnaast ook vegan snacks, zoals een vegan curryworst of een vegan kipcorn. Er is ook de veggie burger en een groentekroket. Daar is toch behoorlijk vraag naar, merk ik. Natuurlijk scoren ook de gewone snacks goed. Op nummer één staan de bouletten en dat is toch verschillend met West-Vlaanderen, waar de curryworst op nummer één staat.”

Na vijf jaar ziet Jorgen niet alleen klanten uit de buurt, maar ook uit heel groot Tienen en zelfs uit de randgemeenten. “Het feit dat vegetariërs en veganisten hier lekker kunnen eten, doet goed de ronde (lacht). Bovendien ben ik elke dag van de week geopend, ’s middags en ’s avonds. Dat maakt ook dat veel klanten mij weten te vinden. Verlof nemen, doe ik niet. Enkel rond kerst ben ik twee dagen gesloten. Ik bak gewoon graag frietjes.”