Nieuws Vlaams Brabant Miljardair van familie achter AB InBev is niet meer

Miljardair van familie achter AB InBev is niet meer

Miljardair van familie achter AB InBev is niet meer

André de Spoelberch is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat gebeurde vorige woensdag in Brussel maar werd eerst dinsdag door AB InBev wereldkundig gemaakt met een overlijdensbericht. De familie de Spoelberch is een belangrijke Belgische aandeelhouder van de Leuvense brouwer. De burggraaf was een voormalige bestuurder van Interbrew, voorloper van InBev en het latere AB InBev.

De familie de Spoelberch is sinds het einde van de negentiende eeuw actief in de brouwerij van Stella Artois. Uit de fusie van de brouwerijen Artois in Leuven en Piedboeuf uit het Waalse Jupille ontstond in 1988 Interbrew, met hoofdzetel in Leuven. In 2004 fuseerde Interbrew met het Braziliaanse AmBev tot InBev, voorloper van het huidige AB (Anheuser-Busch) InBev.

“André de Spoelberch zetelde tot 1990 in de raad van bestuur van Interbrew. Na zijn ontslag als bestuurder bleef hij als belangrijke aandeelhouder de gang van zaken in de brouwerij in Leuven op de voet volgen”, zegt woordvoerster Kathleen Van Boxelaer van AB InBev. In 1987-’88 was hij ook even ceo.

De familie de Spoelberch is een van de drie resterende Belgische families van aandeelhouders achter AB InBev. Die hebben zich verenigd in Stichting AK Netherlands, goed voor 34,29 procent van de aandelen. André de Spoelberch laat een gigantisch fortuin achter. Zijn persoonlijk aandeel is onbekend maar de familie bezit vandaag een aandeel van 14 miljard euro bij AB InBev. Enkele weken geleden gaf de familie zichzelf 193 miljoen euro aan superdividend, als …eindejaarsgeschenk van 2016. De familie De Mévius, een andere Belgische aandeelhouder, deed hetzelfde.

In de familiekroniek Cinq siècles de la famille Spoelberch gaf André de Spoelberch twee geheimen van het succes van de familie prijs. Benoem nooit een familielid in het directiecomité of tot kaderlid en de voorzitter van de raad van bestuur mag niet uit de eigen familie komen. Zei de man die alles te danken had aan het huwelijk van Adolphe de Spoelberch met Elise Willems, een van de erfgenamen van brouwerij Stella Artois. André de Spoelberch was een kleinzoon van Adolphe.

De Spoelberch laat een dochter achter. Marie-Thérèse is de echtgenote van Henri d’Arenberg, lid van een van de oudste adellijke families in Europa met een geschat fortuin van bijna 1 miljard euro. De uitvaartplechtigheid wordt vrijdag gehouden in Elsene.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.