Nieuws Vlaams Brabant Minder banen op de schop bij ExxonMobil

Minder banen op de schop bij ExxonMobil

Minder banen op de schop bij ExxonMobil

DIEGEM – Vakbonden en directie bij oliebedrijf ExxonMobil hebben een sociaal plan ondertekend over een aangekondigde herstructurering. Uiteindelijk moeten op de hoofdzetel in Diegem 150 van de ruim 800 banen verdwijnen. Oorspronkelijk was er sprake van het schrappen van 201 banen op de Belgische payroll. 

ExxonMobil kondigde in oktober vorig jaar aan dat het 320 jobs wilde schrappen in ons land. Het hoofdkantoor in Diegem zou het zwaarst getroffen worden. In oktober was daar sprake van 201 bedreigde posities op de Belgische loonlijst. Dat zijn er na de informatie- en consultatiefase in de procedure-Renault 150 geworden.

Drie pijlers 

Na lange onderhandelingen is er een sociaal plan afgesproken. “Het bestaat uit drie pijlers: een vrijwillig vertrek, een overbruggingsregeling (vervroegd pensioen, red.) en de gedwongen ontslagen”, legt Dalila Maïzi van de liberale vakbond ACLVB uit. “We zijn erin geslaagd om het vrijwillig vertrek voor iedereen open te laten stellen en dit aan de gunstige voorwaarden van de petroleum-cao.” Veel personeelsleden zouden interesse hebben getoond in een vrijwillig vertrek.

Geen werkgarantie 

Een werkgarantie voor de overblijvers kregen de bonden niet. “De duurtijd van het sociaal plan werd door de directie beperkt tot eind 2021. Hiervoor was er totaal geen onderhandelingsruimte”, aldus Maïzi. “We verwachten dat er de komende jaren nog herstructureringen zullen zijn bij ExxonMobil. De vertrekregeling zal ook gelden voor andere Belgische vestigingen waar banen verdwijnen, volgens de vakbond.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.