brouns bij siemens

Minister Brouns bezoekt Leuvens innovatiecentrum van Siemens

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw Jo Brouns (CD&V) heeft samen met Voka-KvK Vlaams-Brabant een bezoek gebracht aan het competence & innovatiecentrum van elektrobedrijf Siemens in Leuven. Het centrum bevat naast de softwareontwikkelingsafdeling ook testfaciliteiten voor research met betrekking tot akoestiek, duurzaamheid, ...

"Een doorgedreven focus op innovatie is cruciaal om de positie van Leuven als center of excellence voor Siemens op gebied van simulatie en testoplossingen te garanderen", zegt Siemens CEO Jean-Claude Ercolanelli. "We zijn dan ook uiterst blij met de interesse die minister Brouns toont in onze activiteiten."

Minister Brouns kon tijdens zijn bezoek vaststellen hoe het volledig gedrag van een toekomstig product kan worden gesimuleerd aan de hand van softwaremodellen, nog voor de productie ervan. De minister kreeg verder ook te zien hoe ver Siemens staat op vlak van autonome voertuigen, generatieve AI en andere nieuwe technologieën.

"Het is mede dankzij de inspanningen van Siemens dat we aan de absolute innovatietop staan in Europa. Ik vind investeringen vanuit Vlaanderen voor innovatie dan ook cruciaal", aldus Brouns. “Door via digitale modellen het gedrag van producten te simuleren, kan je mogelijke drempels vroegtijdig ontdekken en oplossen nog voor je aan de effectieve productie begint. Hiermee win je tijd, maar vermijd je ook onnodige kosten en materiaalverspilling in het productieproces. Alles samen zorgt het vooral voor een veel duurzamere productie."

“Voor Voka-KvK Vlaams-Brabant is innovatie zeer belangrijk. 4,1% van de Vlaams-Brabantse beroepsbevolking is rechtstreeks actief in innovatie en ontwikkeling, wat het hoogste percentage is van alle provincies", besluit Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka Vlaams-Brabant. "In ons politiek memorandum vragen we dan ook om de investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling te verhogen naar 5% van het bbp. Siemens is een mooi voorbeeld van hoe belangrijk innovatie is voor onze regio en voor heel Vlaanderen. Hun inspanningen kunnen we alleen maar blijven aanmoedigen.”