Gwendolyn Rutten bezoekt Start.HUIS Foto: PVW

Minister Rutten bezoekt succesvol START.huis: “Ondernemerschap van bij het begin ondersteunen op laagdrempelige manier”

Op twee jaar tijd zijn in zes Vlaamse gemeenten bijna 800 ondernemers gestart met begeleiding van het Plan Samenleven van de Vlaamse regering. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het START.huis in Vilvoorde, een initiatief rond startende ondernemers.

Via het Plan Samenleven kunnen lokale besturen inhoudelijke begeleiding en financiële ondersteuning krijgen rond samenleven en diversiteit in hun gemeente. Een van de topics waarrond gewerkt wordt, is ondernemen. In Vilvoorde is zo het START.huis opgericht in de Leuvensestraat. Het huis biedt beginnende ondernemers een fysieke ruimte -voor een maximumtermijn van een jaar- om hun activiteiten op te starten, en geeft advies rond de werking van hun bedrijf. Na verloop van tijd kunnen de starters doorgroeien naar een eigen locatie.

Veel bijgeleerd

“Dankzij het START.huis heb ik mijn eerste stappen als ondernemers kunnen zetten en heel veel bijgeleerd”, zegt Naima Bouhlali, uitbater van het START.café Bij Naima. “Het is nog steeds mijn droom om een eigen zaak te starten. Dankzij de ervaring die ik hier heb opgedaan, weet ik beter wat daarvoor nodig is.”

Minister Rutten juicht het initiatief toe. “Met deze aanpak kunnen ondernemers een jaar lang experimenteren met nieuwe ideeën en concepten met weinig drempels en de nodige ondersteuning. Op deze laagdrempelige manier kunnen we ondernemerschap van bij het begin ondersteunen, want ondernemers dragen bij aan onze welvaart in Vlaanderen.”