Nieuws Vlaams Brabant Minister Tommelein onthult eerste solar bench in Vlaams-Brabant

Minister Tommelein onthult eerste solar bench in Vlaams-Brabant

Minister Tommelein onthult eerste solar bench in Vlaams-Brabant

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) brengt maandag een bezoek aan Vlaams-Brabant. Bij de provincie komt hij de Vlaamse plannen voor wind- en zonne-energie toelichten en de samenwerking met Vlaams-Brabant bespreken. De provincie zet zelf ook in op zonne-energie. Aan het Provincieplein in Leuven wordt maandag de eerste Vlaams-Brabantse solar bench ingehuldigd.

Een solar bench is een betonnen bank die uitgerust is met een geïntegreerd zonnepaneel in het zitvlak en zes oplaadpunten, waarvan vier voor USB. Het zonnepaneel zet het zonlicht dat op de bank valt om in elektriciteit. Door de energieopslag is de bank ook bruikbaar bij bewolkt weer of ’s nachts.

“We gaan een solar bench plaatsen op het plein voor het Provinciehuis”, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor Facilitair Beheer. “Terwijl ze op de bank zitten, kunnen mensen hun smartphone, tablet of ander elektrisch toestel opladen.

De provincie liet in 2016 een zogenaamde energiekansenkaart opmaken om de kansen voor de productie van hernieuwbare energie in Vlaams-Brabant in kaart te brengen. “Daaruit blijkt dat er technisch gezien voldoende ruimte is voor hernieuwbare energie zodat Vlaams-Brabant tegen 2040 klimaatneutraal kan worden. Daarnaast weten we nu dat de meeste hernieuwbare energie te rapen valt in zonnepanelen en ondiepe geothermie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning.

Op de provinciale sites worden sinds 2013 zonnepanelen geplaatst.  Het totale vermogen bij het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (Pivo) in Relegem (Asse), Huizingen (Beersel), Tienen, Pamel (Roosdaal) en Zoutleeuw bedroeg in 2016 bijna 95.000 kWh. Dat is het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 27 gezinnen. Voor de bouw van de nieuwe Pivo-sporthal en het schoolgebouw van De Sterretjes in Tienen werd begin dit jaar nog eens voor 37.000 kWh bijgeplaatst. In de loop van 2017 staat de plaatsing van zonnepanelen op het provinciehuis en het Pivo op het programma, goed voor nog eens 164.000 kWh . “Dit jaar verdubbelen we onze productie van hernieuwbare energie.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.