modehuis magda Foto: VDT

Modehuis Magda sluit na veertig jaar de deuren

Modehuis Magda aan de Dorpsstraat op de Ransberg sluit in het voorjaar van 2025 de deuren. Zaakvoerders Magda Gooris (71) en Edouard Renquin (74) runden 40 jaar lang vol passie deze kledingzaak.

Op 1 januari 1984 openden Magda en Edouard hun kledingzaak aan de Dorpsstraat op de Ransberg. “Ik had de winkel, Mode Josephine, overgenomen toen de zaakvoerster op leeftijd was en ermee stopte”, vertelt Magda. “Toen zaten we nog aan de overkant. De winkel op de huidige locatie hebben we op 23 september 1988 feestelijk geopend.”

Magda en Edouard kochten toen voor hun nieuwe zaak met woning twee percelen grond op. “In een recordtempo stond hier een gloednieuw pand op”, vertelt Edouard. “Ik ben zelf nog dienaar van een metser geweest. Bij de bouw en inrichting hebben we vooral gekozen voor een tijdloze en klassieke stijl waarin we ons allebei konden vinden. We hebben in twee fases gewerkt. Eerst kwam de winkel met gewone kledij er, later werd daar de feestcollectie met trouwjurken en kostuums aan toegevoegd.”

Modehuis Magda was tot ver buiten Kortenaken gekend en kon steeds rekenen op vaste klanten. “Corona heeft wel een duidelijke impact gehad op de zaak”, zeggen Magda en Edouard. “Erna is het nooit meer hetzelfde geweest. Ook het online shoppen heeft een impact gehad, nochtans vinden wij het belangrijk om de klanten persoonlijk advies te geven bij het passen van kledij. Voor ons het verkopen niet prioriteit. Wij willen op maat werken en zien dat alles past en mooi is. Alleen dan is onze missie geslaagd.”

Magda en Edouard leefden veertig jaar lang voor hun zaak. Ondertussen hadden ze de kans om hun dochter Vanessa in de woning achter de zaak groot te brengen. “Ik heb gezien hoe mijn ouders keihard gewerkt hebben om van hun zaak een succes te maken”, vertelt Vanessa. “Enkel op maandag was de winkel dicht en nooit werd er tijd gemaakt voor vakantie. Maar nu vind ik toch dat ze moeten genieten van andere dingen in het leven. Zelf ga ik de winkel niet overnemen. Ik heb een goede job, die ik graag doe.”

Magda en Edouard laten de winkel ook niet over. “Wie wil dat vandaag de dag nog doen? Niemand. Wat we met al de vrijgekomen ruimte gaan doen, weten we nog niet. We focussen ons eerst op de uitverkoop, die we nu opgestart zijn. Zo is alles in onze winkel geprijsd aan - 50, - 70 en - 80 procent. Er is nog een ruim aanbod aan bruidskleding, feestkleding, maatpakken voor heren, casual kleding voor dames en heren en rouwkleding.”

“Het sociaal contact gaan we zeker missen”, zeggen Magda en Edouard. “We hebben heel erg lieve klanten, die we graag willen bedanken voor hun jarenlange trouw.”

Modehuis Magda vandaag.Modehuis Magda vandaag. — © VDT