Nieuws Vlaams Brabant Mokerslag voor Uplace

Mokerslag voor Uplace

Mokerslag voor Uplace

De Raad van State heeft donderdag de milieuvergunning voor de bouw van het belevingscentrum Uplace in Machelen opnieuw geschorst. Uplace had zich daar duidelijk niet aan verwacht. Het bedrijf noemt het “een verbijsterend arrest”.

Het is niet onredelijk te veronderstellen dat sedert de opmaak van het milieueffectenrapport in 2010, op basis van de op dat ogenblik beschikbare verkeerstellingen en gehanteerde verkeersmodellen, zich ontwikkelingen hebben voorgedaan die een negatieve invloed kunnen hebben op de beoordeling van de mobiliteitseffecten en de daaraan verbonden impact op de luchtkwaliteit.”  Dat stelt de Raad van State.

Omdat de effectieve realisatie van het project vanaf 2017 “onherroepelijke schadelijke gevolgen” dreigt te veroorzaken meent de Raad van State dat het aangewezen is om de milieuvergunning te schorsen, in afwachting van een uitspraak ten gronde.

Uplace stelt dat het arrest ingaat tegen het advies van de auditeur van diezelfde Raad van State. “Het is niet te bevatten dat in het identieke geval van Docks wél de vaststaande rechtspraak gevolgd wordt en er voor Uplace alweer afgeweken wordt”, zegt voorzitter Bart Verhaeghe. “Dit is een uitzonderlijk zwak gemotiveerd arrest dat ook het unaniem positieve advies van de hoogste Vlaamse milieuadministratie negeert.”

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) had op 23 juni vorig jaar de milieuvergunning afgeleverd. Uplace gaat nu opnieuw overleg plegen met de Vlaamse regering. “De zonering, de handelsvestigings- en de bouwvergunning blijven van kracht. Samen met de Vlaamse regering kan aan een oplossing voor de schorsing van de milieuvergunning worden gewerkt”, stelt Uplace.

Voor ondernemersorganisatie Unizo was dit de enig mogelijke en logische beslissing. “Wij hebben altijd gezegd dat de impact op de verkeersknoop de voorbije jaren alleen maar dramatischer geworden is. De Raad van State erkent dit nu als een reële mogelijkheid”, zegt topman Karel Van Eetvelt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.