Mondelez verkoopt fabriek van Côte d’Or in Halle

mondelezMondelez verkoopt zijn chocoladefabriek van Côte d'Or in Halle aan het Zwitserse chocoladebedrijf Barry Callebaut. In de onderneming in de hoofdstad van het Pajotteland werken 300 mensen. Zij zouden in Halle aan de slag kunnen blijven, als we het persbericht van Mondelez van donderdag mogen geloven.

In een eerste fase zou er volgens Mondelez weinig veranderen voor de werknemers. Zij zouden de huidige producten blijven maken. Dat zijn vooral tabletten en repen van Côte d'Or en Chokotoff. Daarvoor wordt een leveringsovereenkomst afgesloten. “Er werd een overgangsperiode van drie jaar afgesproken waarin Barry Callebaut in opdracht van Mondelez de producten blijft maken in Halle”, zegt Annick Verdegem, woordvoerster van Mondelez.

Het merk Côte d'Or blijft eigendom van Mondelez. Waar de producten nadien gemaakt zullen worden, is nog niet duidelijk. Daarnaast sloten beide bedrijven een langetermijnovereenkomst over de levering van vloeibare chocolade van Côte d'Or vanuit de fabriek in Halle aan Mondelez. “Die productie blijft dus in Halle", stelt Verdegem.

De fabriek was al enkele jaren onderbenut. “We hoorden dat Barry Callebaut op zoek was naar extra capaciteit. Zo kwamen de  gesprekken op gang”, zegt Verdegem. Dirk Poelman, operationeel directeur van Barry Callebaut, bevestigt dat. “Wij hadden nood aan extra capaciteit om aan de wereldwijde vraag naar Belgische chocolade te voldoen. We zullen in de overgangsperiode van drie jaar de beste manier bepalen om de fabriek te integreren in het totale productienetwerk van Callebaut.”

“We zijn tevreden over het akkoord met Barry Callebaut”, zegt Marie-Pascale Sire, managing director. “Het houdt een nieuwe toekomst in voor de fabriek in Halle. Het is ook een belangrijke nieuwe stap in ons strategisch toeleveringspartnership. Mondelēz blijft eigenaar van het merk Côte d’Or. Daarin willen we blijven investeren, naast de ontwikkeling van nieuwe producten. We zijn trots op ons sterk Belgisch merk en blijven ook in de toekomst garant staan voor de unieke smaak en kwaliteit, die zo geliefd zijn bij de Belgische consument.”

Beide partijen hopen de transactie tegen het einde van dit jaar de voorgestelde overname af te ronden. Mondelez zou zijn bevoorradingsketen voor chocolade verder kunnen optimaliseren. Barry Callebaut krijgt de kans om zijn productiecapaciteit in België verder uit te breiden.

Mondelez schrapte in april van dit jaar het kader van een herstructurering 82 banen, waaronder een negental in Halle.