OKay Itterbeek Foto: jvi

Na jarenlange procedurestrijd eindelijk doorbraak in warenhuisdossier, Colruyt stelt zich tevreden met kleinere buurtsuper

Na een procedureslag van maar liefst vijftien jaar lijken buurtcomité Bettendries en de Colruyt Group de strijdbijl te begraven. Beide partijen vonden een akkoord in de bouw van een OKay buurtwinkel.

Als er één dossier is waarover er de afgelopen jaren al veel inkt gevloeid is in Dilbeek, dan is het wel over de plannen voor de bouw van een Colruyt grootwarenhuis op een braakliggend terrein langs de Ninoofsesteenweg (N8) en Herdebeekstraat in deelgemeente Itterbeek. Telkens de Halse retailgroep een vergunningsaanvraag indiende, en dat zijn er doorheen de jaren heel wat geweest, ging buurtcomité Bettendries daartegen keer op keer met succes in beroep.

Het comité vond een dergelijk groot project niet thuishoren op deze locatie.

Een kleinere winkel, daar kon het buurtcomité zich wel in vinden. En dat zal het uiteindelijk ook worden. De Colruyt Group werkte in nauw overleg met de buren nieuwe plannen uit voor de bouw van een OKay buurtsupermarkt, met daarnaast een woonproject met een tiental appartementen en vijf woningen.

“De verkavelingsaanvraag om het terrein in twee te splitsen is lopende”, weet Gijs Roekaerts, expansieverantwoordelijke bij Colruyt Group. “Op het deel van de grond het dichtst tegen Dataprint komt de winkel, op het hoger gedeelte zullen de woningen worden gebouwd.”

Afhaalpunt

Voorts weet Roekaerts te vertellen dat de OKay buurtwinkel een netto verkoopoppervlakte van zo’n 650 vierkante meter zal hebben. “We voorzien daarbij ook een parking met een vijftigtal parkeerplaatsen”, zegt hij. “Het project is eigenlijk perfect te vergelijken met de vestiging in Ternat. Een verschil is wel dat er aan de winkel in Itterbeek een Collect & Go afhaalpunt voorzien zal worden. Het huidige afhaalpunt aan Dreamland in Groot-Bijgaarden blijft voor alle duidelijkheid ook bestaan.”

Bij de Colruyt Group verwachten ze de nodige vergunning nog dit jaar of ten laatste begin volgend jaar op zak te hebben. Vrees voor nieuw protest is er quasi niet. “De plannen zijn met de buren doorgesproken”, weet Roekaerts. “Er werd unaniem positief op gereageerd. We zijn opgelucht dat er na 15 jaar eindelijk een oplossing is.”

Waakzaam

Het buurtcomité bevestigt dat er geen plannen zijn om te procederen. “We zijn bijzonder tevreden dat de groep Colruyt het geweer van schouder verandert. De afgelopen maanden vonden we mekaar in een zeer constructieve dialoog. Een supermarkt zoals Okay heeft afmetingen en een aantrekkingskracht die wel aanvaardbaar zijn in de wijk Bettendries“, klinkt het.

“We blijven wel waakzaam met betrekking tot de correcte uitvoering van de winkelplannen en de voorziene woningen. Ten overstaan van de directe buren van de site is aan de groep Colruyt een extra inspanning gevraagd en toegezegd om visuele hinder te voorkomen, met specifieke aanplantingen die het uitzicht van de winkel maximaal vergroenen.”

Klein Duimpje

Net als de Colruyt Group haalt ook het buurtcomité opgelucht adem. “De fameuze Colruyt-soap die voor- en tegenstanders jarenlang in de ban hield is eindelijk voorbij. Met alles wat er gebeurd is, zouden we een spannend boek kunnen uitgeven over ‘Klein Duimpje en de Winkelreus’. Jammer dat de geesten zo lang moesten rijpen om tot een oplossing te komen, maar laat ons nu snel vooruit kijken naar de fel verwachte buurtwinkel.”