Eric De Muylder van de gambaboerderij in Ternat. Foto if Eric De Muylder van de gambaboerderij in Ternat. Foto: if

Na noodgedwongen stopzetting draait gambaboerderij van Eric opnieuw op volle toeren: “Ik neem geen risico’s meer”

Na het noodgedwongen stopzetten van de productie eind vorig jaar draait de gambaboerderij van Eric De Muylder opnieuw op volle toeren. Om deze winter niet opnieuw voor voldongen feiten te staan, neemt Eric maatregelen.

Een stevige winterprik en aanslepende energiecrisis troffen de Ternatse gambaboer Eric De Muylder (59) vorige winter genadeloos hard. Om een onbetaalbare energierekening te vermijden, liet Eric noodgedwongen de watertemperatuur in zijn kweektanks zakken wat voor sterfte zorgde en een stressvolle last minute verkoop.

Maar de Ternattenaar bleef niet bij de pakken zitten, en startte in het vroege voorjaar zijn kweekprogramma vol goede moed opnieuw op. Met succes want de gambaboerderij draait intussen weer op volle toeren. “In kleinere tanks die veel minder energie vragen om ze warm te houden, overwinterden enkele volwassen gamba’s”, weet Eric.“Zij zorgden intussen voor een mooie kweek.”

Seizoensgebonden

Om een noodscenario van vorig jaar te vermijden, nam Eric maatregelen. “Welke winter er voor de deur staat en welke energieprijzen we op ons bord zullen krijgen, weten we niet”, zegt hij. “Maar risico’s neem ik niet. Ik wil er hoe dan ook voor zorgen dat mijn grootste kweekbakken, dat zijn de bakken die het moeilijkst warm te houden zijn, tegen het einde van het jaar leeg zijn. Mijn oorspronkelijke plan om een heel jaar door non-stop gamba’s te kunnen opkweken, is dus deels aangepast naar een seizoensgebonden productie waarbij ik topkwaliteit kan leveren tussen pakweg april en eind december. De overige maanden is er misschien aanbod, afhankelijk van verschillende factoren. ”

In de tanks van Eric zit momenteel zo’n 180 kilogram aan gamba’s van elk zo’n 30 gram. “Ook zijn er twee tanks van diertjes die momenteel zo’n 20 gram wegen. Tussen dit en het einde van het jaar is daar nog 10 gram bij. Ik hoop de komende weken in totaal nog zo’n 300 kilogram gamba’s te kunnen verkopen. In tegenstelling tot vorig jaar dringt de tijd veel minder. We zijn veel beter voorbereid, dus ik heb er alle vertrouwen in.”