Rangsken houdt op te bestaan Johnny Delplace neemt eind dit jaar definitief afscheid van zijn Rangsken. Foto: Tom Vierendeels

Na twaalf jaar valt doek over het populaire biertje Rangsken

Rangsken was jarenlang een vaste waarde op bierkaarten in onze regio, maar tegen eind dit jaar zal de tarwetripel van Johnny Delplace (64) uit Affligem nergens meer te vinden zijn. Belastingen en de sociale zekerheid die met een herberekening kwamen aankloppen nekten het bekroonde bier. “En daarnaast krimpt de afzetmarkt, met onder andere meer cafés die sluiten dan openen”, zucht Johnny. Met spijt in het hart neemt hij afscheid van zijn geesteskind.

Rangsken zag in 2012 het levenslicht, maar werd pas een jaar later voor het eerst gebrouwen. Het recept van Johnny Delplace werd gekozen als Affligems ambassadeursbier in het kader van Vlaanderen Lekkerland. Rangsken werd een goudblond bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van negen procent. Nadien kwam een nieuwe versie, met nog ‘maar’ 7,5 procent. En het biertje sloeg duidelijk aan. “Ik mag zeggen dat ik de enige ben die op drie jaar tijd drie medailles binnenhaalde tijdens de Brussels Beer Challenge”, zegt hij. “Waaronder één keer goud, in de categorie Pale&Amber Ale: Belgian Style Tripel. Waarom het bier zo in de smaak viel? Geen idee, gewoon omdat het lekker is (lacht).”

Tijdens de beginjaren produceerde de Brakelse brouwerij zes- tot achtduizend liter van Johnnys bier, maar dat groeide nadien uit tot twaalfduizend liter. “En we verkochten het bier in Delhaizes en Carrefours, verspreid over het land”, klinkt het. “Zelfs tot boven Antwerpen kon je het bier kopen, maar ook dichter bij huis in Ninove, Grimbergen en Asse. En dankzij de gouden medaille van de Brussels Beer Challenge was er een Nederlandse cafébaas die Rangsken op zijn kaart zette. En voorts stond het bier dus ook op de kaart van tal van cafés, van hier in de buurt tot zelfs in De Haan.”

7.500 euro

Maar sinds corona ging alles naar beneden. “De afname van het bier daalde, al mocht ik tijdens de coronaperiode wel heel wat thuisleveringen doen”, weet Johnny. “De afzetmarkt daalt, want er sluiten meer cafés dan er de deuren openen. En het is moeilijk op te boksen tegen de grotere brouwerijen. Het aantal brouwers is ook immens.”

“Maar daarnaast heb ik ook de moed niet meer om in al die winkels en cafés bij wijze van spreken te smeken of ze mijn bier willen verkopen. De prijzen van de grondstoffen zijn er niet goedkoper op geworden doorheen de jaren. Maar de belastingen en de sociale zekerheid gaven mij de doodsteek. Door een herberekening moet ik aan die eerste meer dan 5.000 euro betalen en aan de tweede meer dan 2.000 euro. Dat laatste lag normaal gezien op 300 à 400 euro per jaar. Op die manier lukt het niet om nog iets over te houden.”

Uitverkoop

“Het is dus mooi geweest”, zegt Delplace. “Uiteraard heb ik spijt, maar op een bepaald moment moet je een keuze maken, ook al is het geen leuke. Normaal gezien heb ik nog voldoende stock om de cafés en winkels tot december te bevoorraden. Nadien stopt het, wat ook veel mensen spijtig zullen vinden. Misschien zal ik wel nog enkele acties houden, onder meer om van alle glazen af te geraken. En intussen probeer ik mijn recept te verkopen aan een grote brouwerij. Misschien lukt dat laatste wel en heeft Rangsken dan toch nog een toekomst.”