nieuw-overzicht-uplace_nl

“Nachtmerrie voor de streek” (Voka Vlaams-Brabant over negatief advies zone Vilvoorde-Machelen)

Het negatieve advies op de ruimtelijke plannen voor de reconversiezone Vilvoorde-Machelen heeft een veel grotere impact dan alleen het Uplace-project. “Dit zet alle geplande projecten op de helling”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. Het advies van de auditeur van de Raad van State houdt volgens Voka de hele reconversiezone in een wurggreep. “Het is een aanfluiting voor rechtszeker ondernemerschap en een nachtmerrie voor de streek.”

“Als het milieu- en ruimtelijk onderzoek helemaal opnieuw moet gebeuren, zijn we opnieuw vertrokken voor een jarenlange carrousel van studies, inspraakmomenten en wellicht nog tal van beroepsprocedures. Ondertussen kan geen zinnig mens hier iets ondernemen omdat je niet weet wat het uiteindelijke plan zal zijn, laat staan dat men weet vanaf wanneer men iets kan beginnen bouwen. Dit is een regelrecht drama voor alle ontwikkelingen in deze strategische zone.”

Als het negatieve advies van de auditeur van de Raad van State gevolgd wordt, heeft dat dramatische gevolgen voor de hele regio rond de verloederde bedrijventerreinen in Vilvoorde en Machelen. Als het ruimtelijk plan opnieuw gemaakt moet worden, lopen alle geplande projecten sowieso enkele jaren vertraging op.

“Eerst op het einde van dit jaar is er duidelijkheid. Dus tot dan blijft alles op een laag pitje staan. Maar in het worst case scenario betekent dit ettelijke jaren uitstel”, zegt Van Biesbroeck. “Het is tragisch dat een zone met zoveel potentieel maar niet ontwikkeld geraakt door vormelijke fouten, procedures en een onophoudelijke stroom van vergunningen die goedgekeurd en vervolgens weer vernietigd worden.”

Niet alleen het eventueel vernietigen van het ruimtelijk plan, ook de kritiek op de verouderde mobiliteitsgegevens valt niet in goede aarde bij de werkgeversorganisatie. “Het is onbegrijpelijk dat men door de jarenlange vergunningstrajecten en procedureslagen een selffulfilling prophecy creëert. Als het einde van een vergunningstraject in zicht is, is men terug bij af omdat de cijfers ondertussen te verouderd zijn. Bij Monopoly krijg je nog geld als je terug bij start komt, hier verlies je alleen tijd en geld. Op deze manier maakt men ondernemen en de ontwikkeling van deze zone onmogelijk. Geen projecten die een impuls kunnen betekenen voor de regio, geen woningen, geen kmo-zones, geen ziekenhuis… Als men deze zone de komende tien jaar rustig verder wilt laten verkommeren, is men op de goede weg”, stelt Van Biesbroeck.