Bakkerij Heidi Foto: jvi

Nieuwe broodjes van Geert (52) verkopen vlot, maar veel collega’s komen in de problemen: “Straks zijn er geen bakkers meer”

SINT-KATHERINA-LOMBEEK - Geert Vanderheyden (52) van bakkerij Heidi in Sint-Katherina-Lombeek bakt sinds kort Loemeks brood. Een nieuwe lekkernij die de naam niet gestolen heeft. Toch maakt Geert zich steeds meer zorgen over de toekomst: “Ik houd mijn hart vast voor de komende maanden.”

Met Loemeks wit, Loemeks lichtbruin en Loemeks meergranen liggen er sinds kort drie nieuwe broden in de rekken van bakkerij Heidi. Extra keuzestress bezorgt bakker Geert Vanderheyden zijn klanten gelukkig niet want om een uitbreiding van het reeds rijkelijke assortiment van de bakkerij aan de kerk van Sint-Katherina-Lomeek gaat het niet.

Tarwe

“Eerder om een vervanging van enkele zeer vertrouwde producten”, laat Geert weten. “De broden vervangen het klassieke witte, lichtbruine en meergranenbrood dat we tot voor kort verkochten.”

Uiteraard paste Geert niet alleen de naam van de broden aan. Het hele recept werd onder de loep genomen. Belangrijkste nieuwigheid is de tarwe, het ingrediënt waaraan de nieuwe broden hun naam te danken hebben. “De tarwe groeit op de Ternatse velden van boer Bruno Opdenbosh en komt dus spreekwoordelijk van onder onze eigen Loemekse kerktoren”, zegt Geert. ”Het is een ingrediënt dat we trouwens al even in ons desemdeeg gebruiken. Vanaf nu zit het dus in ook in onze gewone broden.”

Houdbaarheid

Enkel bij het aanpassen van de tarwe bleef het niet. Geert gooide het oude recept van zijn broden volledig overboord. “Doel was ons brood een nog toegankelijkere smaak te geven zonder in te boeten aan de houdbaarheid, en dat lijkt gelukt te zijn”, zegt de Ternatse bakker. “De reacties van de klanten zijn heel positief en dat zien we ook in de cijfers want we verkopen al twee weken op rij dubbel zoveel brood.”

Het Loemeks brood is een product waarover Geert al lang droomt. “Aan deze lancering gaat al enkele jaren aan voorbereiding achter de schermen vooraf”, zegt de bakker, die steeds op zoek is naar meer lokale samenwerkingen. “Waarom ook niet werken met iemand uit de buurt die bijvoorbeeld boter maakt? Lokaal werken heeft zoveel voordelen en kan een win-win-verhaal betekenen. Niet alleen voor ons als ondernemers, maar ook voor onze klanten. Iedereen met fijne voorstellen is meer dan welkom voor een babbel.”

Zorgen

Intussen maakt Geert, die voorzitter is van de vereniging Bakkers voor Bakkers, zich steeds meer zorgen om zijn stiel. “Ik houd mijn hart vast voor de komende maanden”, zegt Geert. “De collega‘s die denken aan stoppen omdat ze de rekeningen niet kunnen aflossen, kan ik niet meer op twee handen tellen. Ik hoor en lees elke dag schrijnende verhalen. Zo is er een bakker die tot nu toe jaarlijks zo’n 8.000 euro aan gas betaalde, en voor volgend jaar een voorstel kreeg van 96.000 euro. Dat zijn extra uitgaven die totaal niet op te vangen, wat je als bakker ook doet.”

“Bij deze ook een oproep aan onze regeringen om ons zo snel mogelijk uit deze benarde situatie te halen voor er geen bakkers meer zijn.”