Nieuws Vlaams-Brabant Nieuwe huisartsenwachtpost opent vlak naast spoeddienst: “Dit is een enorme verbetering voor de zorg”

Nieuwe huisartsenwachtpost opent vlak naast spoeddienst: “Dit is een enorme verbetering voor de zorg”

Nieuwe huisartsenwachtpost opent vlak naast spoeddienst: “Dit is een enorme verbetering voor de zorg”

LEUVEN – Aan het Heilig Hartziekenhuis in Leuven is donderdag de vernieuwde huisartsenwachtpost voorgesteld. Vanaf 7 oktober zal die ruim 300.000 inwoners uit de regio bedienen voor de eerste zorg.

De nieuwe huisartsenwachtpost is iets waar het Leuvense stadsbestuur, de inwoners maar vooral de huisartsen zelf al jaren van dromen. De huidige gebouwen in de Justus Lipsiusstraat waren verouderd, klein en donker. “De voorbije jaren merkten we regelmatig dat het er echt te klein was”, zegt Filip Charlier, voorzitter van vzw KHOBRA, de Kring huisartsen Oost-Brabant. “Bovendien wordt vanuit de federale overheid sterk aangedrongen om wachtposten zo veel mogelijk in de nabijheid van de ziekenhuizen te vestigen. Daarom werd beslist om bij het Heilig Hartziekenhuis een nieuw gebouw op te trekken.”

 

© hsb

De huisartsenwachtpost is nu klaar om eind volgende week de deuren te openen. “De inplanting naast onze spoeddienst maakt dat we patiënten op een snellere en efficiëntere manier kunnen doorverwijzen naar spoed”, zegt algemeen directeur van het Heilig Hartziekenhuis Katrien Van Gerven. “Tegelijk wordt onze spoeddienst niet overbelast door mensen die onnodig bij het ziekenhuis komen aankloppen. De wisselwerking tussen eerste- en tweedelijnszorg zal dus veel beter worden.”

Uitgebreid

Als kers op de taart wordt met het nieuwe gebouw ook meteen het werkgebied uitgebreid. Ook inwoners van Bertem, Bierbeek, Huldenberg en Oud-Heverlee kunnen vanaf nu in Leuven terecht. Mensen die naar de huisartsenwachtpost willen, doen dat vanaf 7 oktober langs de zij-ingang van het Heilig Hartziekenhuis in de Hendrik Consciencestraat. De wachtpost is geopend tijdens weekavonden tussen 18 en 8 uur ’s ochtends, en in de weekends. “Dit gebouw is een hele verbetering”, zegt Charlier. “Hier hebben we vijf grote kabinetten die ook nog eens heel helder en modern ingericht zijn.” Op de eerste verdieping zijn er lokalen voor de huisartsenkring en slaapruimtes.

“Dit is een prachtige en zeer nodige samenwerking”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). “Deze post zal meer dan 300.000 mensen uit de regio bedienen met zo’n 400 huisartsen. Dat is een enorme meerwaarde. Als vader weet ik dat maar al te goed, want kinderen slagen erin altijd ziek te worden op de meest onmogelijke momenten. Dan haast je je naar de huisartsenwachtpost in de Justus Lipsiusstraat. En al wordt je daar geweldig geholpen, je moet toch elke keer vaststellen dat het daar enorm afgeleefd is.”

Ambitieus

Minister Franck Vandenbroucke (Vooruit) moest op het laatste moment afzeggen voor de voorstelling, maar sprak in een videoboodschap zijn bewondering uit voor de nieuwe wachtpost én de inzet van de huisartsen. “Dit is een vorm van samenwerking die alleen maar voordelen heeft. Jullie lopen ook vooruit op onze ambities.”

De oude wachtpost blijft nog tot maandag 3 oktober gewoon geopend. Tussen 3 oktober en 7 oktober sluit hij om de verhuizing mogelijk te maken. Dan vindt de weekwacht plaats vanuit de praktijkkabinetten van de huisartsen van wacht zelf. Vanaf 7 oktober om 18 uur kan je in de nieuwe wachtpost terecht.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.