Nieuws Vlaams Brabant Nieuwe Leuvense technologie voor productie van zonnecellen

Nieuwe Leuvense technologie voor productie van zonnecellen

Nieuwe Leuvense technologie voor productie van zonnecellen

imec towerEen nieuwe technologie voor de aanmaak van goedkopere en efficiënte zonnecellen is klaar voor industrialisatie. De innovatie werd ontwikkeld in het Leuvense onderzoekscentrum van Imec, samen met Crystal Solar.

Imec en Crystal Solar, producent van siliciumschijven voor zonnepanelen, hebben een doorbraak gerealiseerd om op een veel goedkopere manier zonnecellen aan te maken met een hoge efficiëntie van 22,5 procent. “We kunnen de technologie theoretisch nu al op de markt brengen”, zegt Jozef Szlufcik, directeur van de afdeling zonnecellen bij Imec.

Imec integreerde haar technologie om zonnecellen te voorzien van een hoge efficiëntie in de productie. In het nieuwe procédé worden de meeste stappen van het traditionele productieproces voor siliciumsubstraten overbodig gemaakt.

De nieuwe productiemethode levert volgens Szlufcik voor de producent van zonnepanelen een kostenbesparing op van vijftig tot wel zeventig procent. De efficiëntie van de zonnepanelen zou later nog kunnen worden verhoogd tot meer dan 23 procent.

Alhoewel de technologie klaar is om binnen enkele maanden geïndustrialiseerd te worden, is het volgens Szlufcik nog niet helemaal zeker of het goedkope zonnepaneel al meteen ook daadwerkelijk op de markt komt. “Momenteel bevindt de technologie zich nog in de proeffase in het laboratorium. Er wordt met investeerders gepraat om het nodige kapitaal te vinden om met de productie te kunnen starten.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.