Furbetto Heverlee eigenaars Foto: hsb

Nog geen jaar open, maar na Gault&Millau krijgt dit restaurant alweer belangrijke erkenning

Restaurant Furbetto in Heverlee bestaat amper een jaar, maar staat na een erkenning in de Gault&Millau opnieuw in de kijker. Ze worden opgenomen in de Bib Gourmand van Michelin. “De inspecteurs weten ons wel te vinden.”

Twee weken voor Michelin een nieuwe gids voor 2024 voorstelt, hebben ze al vijftien nieuwe Bib Gourmands restaurants bekendgemaakt. Dat zijn restaurants waar de uitbaters zorgen voor een geweldige maaltijd, aan een gematigde prijs. “Het maakt niet uit of dit in de vorm is van mezze, tapas of een klassiek driegangenmenu. De restaurants die dit jaar worden onderscheiden met een Bib Gourmand tonen aan dat ze zich niet aan één stijl of concept houden, maar wel één constante hebben: verdomd lekker eten. Dit eclectisch panorama gezellige adressen moet elke gourmand van dichtbij ontdekken”, zegt Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin-gidsen in de Benelux.

Eén van die vijftien nieuwe adressen is Furbetto langs de Naamsesteenweg in Heverlee, uitgebaat door de 33-jarige Jasper Voet en Gust Vanderwaeren. “Dit is totaal onverwacht, en een hele eer”, zegt Jasper. “Het kwam als een grote verrassing toen we dat nieuws vandaag hoorden. Het is een enorm compliment. We zijn nog net geen jaar open. Dat we nu al de erkenning krijgen en in de Bib Gourmand opgenomen worden, dat is echt mooi.”

Geen ster

Een vermelding in de Bib Gourmand is zeker geen voorteken voor een Michelinster. “De Bib Gourmand is een aparte categorie”, zegt Jasper. “Er zijn wel Bib Gourmands die ooit een ster kunnen krijgen maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Het gaat bij Bib Gourmand echt om prijs-kwaliteit. En dat is iets wat wij ook nastreven. Dus het past wel perfect in onze filosofie. Ze belonen ons voor wat we ambiëren te doen.”

Maar het is dus niet zo dat Jasper en Gust zich nu automatisch aan een Michelinster mogen verwachten. “Dat is oké zo, want dat streven we ook helemaal niet na. Ik denk ook niet dat we het soort restaurant zijn dat een Michelinster zou krijgen”, zegt Jasper.

Eind november kreeg Furbetto ook al waardering in de Gault&Millau-gids, waarin ze staan met een score 13. Ook in verschillende media kregen ze al goede reviews. “De inspecteurs weten ons wel te vinden, ja, en ze verrassen ons elke keer met goede beoordelingen. Dat doet deugd. We blijven wel met onze voeten op de grond. Wij doen gewoon elke dag open, en proberen ons best te doen voor iedere klant. Als daar dan toevallig een inspecteur tussen zit en die vindt het de moeite, zijn we natuurlijk blij. Maar het is wat we dagelijks doen dat telt.”

Voeten op de grond

Reserveren is intussen wel een uitdaging geworden. Bij Furbetto kan je tot vier maanden op voorhand reserveren, en maandelijks op een vaste dag wordt er een nieuwe maand vrijgegeven. Het valt al van bij de start op dat veel mensen dan meteen boeken, en een vrije tafel in die komende vier maanden amper te vinden is. “Dat blijft ons verbazen”, zegt Jasper. “Als je iets opent, heb je natuurlijk wel het idee dat je iets te bieden hebt aan de mensen. En je hoopt dat ze er ook op afkomen. Maar we blijven dagelijks verbaasd dat er zo veel enthousiaste reacties blijven komen.”

Een verhuis naar een groter pand of een tweede vestiging, overwegen de twee voorlopig niet. “Furbetto is onze droom, het restaurant dat wij wilden. Een gezellige zaak waar we zelf in kunnen werken. Een groter restaurant of tweede restaurant, zou niet hetzelfde zijn. Het is ook dit restaurant dat in de smaak valt. We blijven ook met de voeten op de grond: het is niet omdat we nu zo’n succes hebben, dat we binnen een jaar nog steeds zoveel klanten over de vloer krijgen.”