Nieuws Vlaams Brabant Octinion ontwikkelt automatische aardbeienplukker

Octinion ontwikkelt automatische aardbeienplukker

Octinion ontwikkelt automatische aardbeienplukker

aardbeienplukkerOctinion heeft in samenwerking met het Proefcentrum Hoogstraten een robot ontwikkeld die autonoom aardbeien plukt. De innovatie van het ingenieursbureau uit Leuven wordt op 24 september in wereldpremière voorgesteld tijdens de tweejaarlijkse vakbeurs over de aardbei in Hoogstraten.

Het geautomatiseerde oogsten van aardbeien is complex: het bewegen door de serre, de rijpe aardbeien selecteren, plukken zonder die te beschadigen en dan in de eindverpakking sorteren. Een oogstrobot moet hiertoe in staat zijn om de waarde in de praktijk te bewijzen.

Tom Coen, ceo van Octinion, ziet zijn aardbeienplukrobot als een doorbraak in het oogsten van aardbeien. “De ware innovatie bestaat erin dat de aardbei langs onder wordt benaderd en dat de volledige handeling van het plukken uitgevoerd wordt door één machine. Dit in tegenstelling tot andere oogstsystemen, waar nog altijd een menselijke actie aan te pas komt. Het onderdeel dat de machine uniek maakt, is de robotarm die de aardbei plukt. Deze arm moet de aardbei plukken aan dezelfde snelheid en kwaliteit als een menselijke aardbeienplukker.”

Om die technologie te ontwikkelen werkt Octinion nauw samen met Proefcentrum Hoogstraten. Door deze samenwerking kan het bedrijf een beroep doen op tientallen jaren ervaring in de aardbeienteelt en heeft het toegang tot een moderne infrastructuur en technieken. “Dat is essentieel om er zeker van te zijn dat de robot beantwoordt aan de ware noden van de aardbeientelers”, zegt het Proefcentrum.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.