Nutrinomics Stéphanie Roland van Nutrinomics.

Onderneemster die mama op jonge leeftijd verloor, haalt 550.000 euro op voor voedingsplatform patiënten met chronische ziekten

SCHAARBEEK - HealthTech start-up Nutrinomics uit Schaarbeek kondigt een tweede financieringsronde van 550.000 euro aan voor "Zest", een voedingsplatform voor patiënten met chronische ziekten. Investeerders zijn Mensura, de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, accelerators imec.istart en Digital Attraxion, finance&invest.brussels en twee nieuwe business angels.

Eerder haalde het bedrijf al 200.000 euro op via BlueHealth Innovation Fund, imec.istart en vier business angels. Het voedingsplatform sluit daarnaast een partnership met onder andere Europa Ziekenhuizen, het referentieziekenhuis voor Brussel en omstreken. Zij zullen Zest vanaf nu aanbevelen aan kankerpatiënten, als deel van de nazorg in hun standaardbehandelingen.

Ondervoeding en kankerpatiënten

40% van de chronisch zieke patiënten en tot 80% van de kankerpatiënten zijn ondervoed. Dit wil zeggen dat zij niet genoeg voedingsstoffen opnemen die nodig zijn tijdens de behandeling.  Ondervoeding is een van de belangrijkste doodsoorzaken voor 10 tot 20% van de kankerpatiënten.

Zest

 Nutrinomics ontwikkelde Zest om deze uitdagingen aan te gaan door middel van specifieke voeding die het herstel van de patiënten bespoedigt. Het dieet is volledig geïntegreerd in de behandelingsprocessen, voorgeschreven door ziekenhuizen en dokters. Zest biedt gepersonaliseerde ondersteuning voor voedingstherapie. Deze wordt rechtstreeks geïntegreerd in het zorgtraject van de patiënt. De algoritmen in het platform combineren het meest recente wetenschappelijke onderzoek naar chronische ziekten (kanker, diabetes, cardiovasculaire pathologie, enz.), gezondheid en voeding. Het systeem analyseert patiëntengegevens om zo concrete, gepersonaliseerde voedingsaanbevelingen te doen. ​

100 jaar wetenschappelijke kennis 

Stéphanie Roland, de oprichtster van Nutrinomics, verloor haar moeder op 15-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. “Tijdens mijn moeders’ ziekte lag al onze hoop bij de behandelingen. Allemaal waren ze chemisch en pijnlijk, ze verzwakten haar dag na dag. Op dat moment was er geen voedingsondersteuning beschikbaar. De verzameling van 100 jaar wetenschappelijke kennis kan ons nochtans helpen de ziekte anders te bestrijden en extra in te zetten op nazorg", zegt Stéphanie Roland nog.