Het ondernemersvertrouwen daalt voor het tweede kwartaal op rij en haalt nu een niveau van 98,1 punt. Dat blijkt uit de driemaandelijkse kmo-Barometer, de conjunctuurindicator voor de Vlaamse kmo van Unizo.
Het vorige kwartaal zakte de barometer met 0,4 punten. Dit kwartaal gaat de barometer er met 0,6 punten op achteruit. Op een half jaar tijd verliest de barometer dus 1 punt. De opwaartse trend die er in de eerste jaarhelft van 2014 nog was, breekt in de tweede jaarhelft af. “De onduidelijke communicatie over de regeringsmaatregelen en de sociale onrust van de afgelopen maanden hebben het ondernemersvertrouwen geen goed gedaan”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.
De barometer zit nu al ruim drie jaar ononderbroken onder de gezonde grens van 100 punten. Ondernemers zijn dus eerder negatief dan positief gestemd over de conjunctuur. Het gemiddelde niveau van de barometer komt in 2014 uit op 98,7 punten. Dat is wel 0,8 punten hoger ten opzichte van het gemiddelde cijfer van 2013 en 1,6 punten hoger ten opzichte van het gemiddelde cijfer van 2012. Ten opzichte van het gemiddelde cijfer van 2011 zitten we wel nog steeds 0,8 punten lager. De ondernemers zijn somber gestemd voor wat betreft de investeringen en in mindere mate de rendabiliteit en tewerkstelling voor 2015. Positief is dat minder ondernemers last hebben van problematische betalingen.
De deelindex tewerkstelling daalt met 0,4 punten tot een niveau van 99,2 punten. 14% van de ondernemers stelt dit kwartaal minder mensen te werk dan het vorige kwartaal, 10% heeft mensen aangeworven. Drie kwart van de ondernemers houdt het personeelsbestand vandaag stabiel. De deelindex die de toekomstige tewerkstelling meet, daalt met 0,3 punten tot een niveau van 99,3 punten. 16% van de ondernemers verwacht het komende kwartaal mensen te moeten ontslaan, 14% verwacht mensen aan te werven en 70% van de ondernemers verwacht dat het personeelsbestand het komende kwartaal stabiel blijft.