CEO Luc Van den hove van imec. Foto Belga

Onderzoekscentrum imec versterkt aanwezigheid in Verenigde Staten

Het Leuvense imec gaat de volgende jaren intensief samenwerken met de Amerikaanse universiteiten Purdue University uit de staat Indiana en de universiteit van Michigan. Dat kondigt het onderzoekscentrum vrijdag aan. De samenwerking kadert in het onderzoek naar chiptechnologie en sluit aan bij de onderzoeksprioriteite van imec.

Imec werkt al veertig jaar samen met universiteiten en de industrie om geavanceerde chiptechnologie en deep-tech innovaties te stimuleren. Als aanvulling op de activiteiten in Florida zet imec nu de volgende stappen in de samenwerking met de academische wereld in de VS. “Dankzij deze samenwerkingsakkoorden kunnen Purdue en Michigan voortbouwen op vier decennia chiponderzoek”, zegt Luc Van den hove, CEO van imec. “Maar ook voor imec zijn de opportuniteiten interessant, niet in het minst omdat deze activiteiten volledig aansluiten bij onze bestaande strategische prioriteiten. Bovendien brengen we, door ons lokaal met onze Amerikaanse onderzoekspartners te verankeren, heel wat extra kennis aan boord waarmee het wereldwijd microchipecosysteem dat imec bij mekaar brengt, zijn voordeel kan doen."

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was vrijdag aanwezig op de campus van Purdue University in Indiana om het R&D-labo mee te openen. Een team van imec- en Purdue-onderzoekers zal er nieuwe materialen ontwikkelen die de basis moeten leggen voor de volgende generaties rekenchips. “Het feit dat Amerikaanse universiteiten vragende partij zijn om in zee te gaan met het Leuvense imec, onderstreept de rol van Vlaanderen als een stuwende kracht achter innovatie in de chipindustrie", zegt Jambon. "Dankzij deze samenwerkingsakkoorden kan imec, naast zijn bestaande onderzoeksactiviteiten in Florida, zijn aanwezigheid in de VS gevoelig versterken. Daarop mogen we best trots zijn."

Met de Universiteit van Michigan wordt dan weer een intentie tot samenwerking aangekondigd. Op die campus, pal in het hart van de Amerikaanse automobielindustrie, zal de focus liggen op de ontwikkeling van halfgeleidermaterialen en chiparchitecturen die in de eerste plaats de automotive sector ten goede komen.