Oxurion failliet. Foto put Foto: put

Ooit 1,7 miljard waard, nu vraagt Leuvens biotechbedrijf faillissement aan

Het Leuvense biotechbedrijf Oxurion, vroeger bekend als Thrombogenics, is failliet. Het beursgenoteerde bedrijf was ooit 1,7 miljard euro waard, maar na alweer een mislukt geneesmiddel, moet het de handdoek in de ring werpen.

Oxurion was al sinds haar oprichting eind 1991 een zeer belangrijke speler in de biotechnologie. Vandaag is het niet meteen een bekende naam, maar de voorganger Thrombogenics maakte ooit deel uit van de Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs. Het bedrijf was specialist in de behandeling van tromboses, bloedklonters die een beroerte kunnen veroorzaken.

Het beursgenoteerde bedrijf scheerde hoge toppen toen het in 2012 zijn oogmedicijn Jetrea op de Amerikaanse markt mocht lanceren. De oogdruppels deden de beurswaarde van het bedrijf pieken tot maar liefst 1,7 miljard euro. De lancering ervan flopte echter. In 2017 gooide partnerbedrijf Alcon de handdoek in de ring.

Diabetes

Dankzij een zogenaamde oprotpremie van 54 miljoen euro om de Jetrea-rechten terug te krijgen kon het bedrijf een doorstart maken als Oxurion. Sindsdien focuste het bedrijf zich op onderzoek. De huidige, Amerikaanse, CEO Tom Graney besliste in 2021 alleen de twee meest gevorderde projecten voor diabetespatiënten te behouden. Maar beide kandidaat-medicijnen draaiden op niets uit. In mei van dit jaar werd het eerste van de twee medicijnen geschrapt. Nu blijkt ook kandidaat-behandeling THR-149 tegen de een oogziekte bij diabetespatiënten die kan leiden tot blindheid, niet succesvol. Te weinig van de testpatiënten reageerden op de medicatie. “We hadden op succes gerekend. Dit is zeer teleurstellend, zeker voor patiënten”, zegt Graney in een mededeling.

Omdat er geen enkel onderzoek overblijft, vraagt het bedrijf het faillissement aan. De twintig werknemers moeten een nieuwe job vinden. De aandelen van het bedrijf zijn momenteel geschorst op de beurs.