Big Bazar Foto: rr

Moederbedrijf Big Bazar failliet: ook Vlaams-Brabantse winkels in moeilijkheden

In Nederland is na het faillissement van koopjesketen Big Bazar in september 2023, nu ook het moederbedrijf failliet verklaard. Dat bevestigt een van de curatoren die het faillissement moeten afwikkelen aan de Nederlandse zender RTL. De Belgische winkels zitten in een procedure van gerechtelijke reorganisatie.

De koopjesketen ging in september na maandenlange rechtszaken van gedupeerde schuldeisers over de kop.  Het bedrijf telde ruim 100 winkels en 1.300 werknemers.  Destijds bleef het moederbedrijf buiten het faillissement, tot nu.

De rechter sprak het faillissement van Big Bazar Holding vorige week uit, zegt RTL. "Er waren legio schuldeisers, maar tot nu toe had niemand het faillissement van de holding aangevraagd", aldus curator Wybe Mollema.

Intussen zit ook de Belgische keten van Big Bazar, met volgens de website nog acht winkels, waarvan twee in Vlaams-Brabant, met name in Sint-Joris-Winge en Halle, in moeilijkheden. Het bedrijf zit sinds enkele weken in een procedure van gerechtelijke reorganisatie, zo blijkt uit een publicatie in het Staatsblad.

De Belgische winkels werden na het faillissement van de keten in Nederland overgenomen door het management in België, schreven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vorige week.

Met de gerechtelijke reorganisatie is Big Bazar België tijdelijk beschermd tegen schuldeisers en krijgt het de tijd om een reddingsplan uit te werken. Volgens RTL heeft de failliete boedel van Big Bazar in Nederland overigens nog een miljoen euro van het Belgische bedrijf tegoed. "Dat gaat om winkelvoorraden die door het Nederlandse bedrijf aan het Belgische zijn geleverd, maar niet zijn betaald", aldus de curator.