Nieuws Vlaams Brabant Ook tweede publieke waterstofstation ligt in Vlaams-Brabant

Ook tweede publieke waterstofstation ligt in Vlaams-Brabant

Ook tweede publieke waterstofstation ligt in Vlaams-Brabant

datshalleVermoedelijk nog voor het einde van dit jaar wil Colruyt het tankstation van Dats 24 naast het distributiecentrum in Halle uitrusten met een waterstofpomp. Dat wordt dan het tweede publieke waterstofstation in België. En alweer in Vlaams-Brabant. De Japanse autobouwer Toyota opent in april het allereerste in Zaventem.

Colruyt gelooft sterk in de toekomst van waterstof als duurzame brandstof. De retailer rolt het gebruik van waterstof voor de transpaletten in het distributiecentrum in Halle uit en plant tegen eind dit jaar een publiek tankpunt voor waterstof. Colruyt is vast van plan een rol te spelen in de plannen van de Vlaamse regering om twintig tankstations voor waterstof te hebben tegen 2020. Dat alles zou ongeveer 10 miljoen euro aan investeringen kosten.

Het bedrijf opende een nieuw privaat waterstofstation aan het distributiecentrum in Halle. Colruyt test waterstof al enkele jaren. In 2012 werd een eerste waterstofstation geopend aan hetzelfde distributiecentrum. De waterstof wordt er geproduceerd met behulp van een windmolen en zonnepanelen. Tot nu toe konden elf transpaletten, waarmee paletten worden vervoerd, aan het station tanken. Net als één waterstofwagen: de Hyundai ix35.

Waterstofvoertuigen stoten alleen waterdamp uit en geen broeikasgassen. Met de opening van een nieuw waterstofstation rolt Colruyt de technologie nu uit. Er zullen 200 transpaletten op waterstof gaan rijden, of ongeveer een kwart van het aantal transpaletten dat in het distributiecentrum wordt ingezet. Daarnaast zal de groep vermoedelijk extra waterstofwagens in gebruik gaan nemen, zoals de Toyota Mirai.

Lange files aan de waterstofpompen zijn nog niet voor morgen. Momenteel rijden nog maar drie Hyundai-waterstofwagens rond in België: een bij Colruyt zelf en twee bij de Europese Commissie. De Toyota Mirai is nog maar net gelanceerd is. De wagens kosten minimaal 55.000 euro.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.