Afbeelding1 De Amerikaanse bierbrouwers Rob Tod en Jason Perkins met Miel Mattheus, Chris Bauweraets en Frank Boon. Foto FG

Oorspronkelijke brouwerij van Hoegaarden-pionier Pierre Celis krijgt weer vorm in Amerika

HOEGAARDEN - Bierbrouwen op zijn Vlaams: het zit Amerikaanse brouwers nog niet echt in de vingers. Een delegatie uit de VS bezocht Hoegaarden om na te gaan hoe wijlen Pierre Celis daar het fameuze witbier oorspronkelijk brouwde.

Rob Tod en Jason Perkins van de Allagash Brewing Company in Portland in de staat Maine kwamen naar Hoegaarden om te weten te komen hoe Pierre Celis in 1966 te werk ging met het brouwen van zijn ‘witte’. Tegelijk vroegen ze informatie over andere Belgische bieren en onze biertraditie.

Daarvoor nodigde de vroegere pr-verantwoordelijke Miel Mattheus van de Hoegaardse brouwerij De Kluis Chris Bauweraets van de brouwerij in Achouffe en Frank Boon van de geuze-brouwerij in Lembeek uit. Het overleg vond plaats in het Hoegaardse restaurant Ma Façon in Altenaken, waar de bottelarij van De Kluis is gevestigd.

Materialen

Het Amerikaanse brewingteam beschikt over de materialen die Celis gebruikte. Tod en Perkins willen hun brouwerij inrichten met de water- en brouwketel, koelbak en roerkuip van toen aan de Vroentestraat. Meer had Celis in 1966 niet nodig om zijn witbier de pittige smaak te geven die anders was dan de klassieke pils. Ze brachten zelfs een plannetje mee hoe ze de brouwerij in Portland willen inrichten.

Het ontbrak tijdens de bijeenkomst alvast niet aan verhalen over wat Celis in Hoegaarden wist te verwezenlijken. Beide Amerikanen keken verbaasd op, vooral over dat kleine dorp dat ooit tientallen brouwerijen telde maar geen enkel meer toen Celis in 1966 met het witbier begon. Over de jonge melkboer die bierbrouwer werd, daarmee succes kende, de limonadebrouwerij Hougardia kocht en die omdoopte tot De Kluis, maar ook zag hoe ze in 1985 geteisterd werd door een brand.

Celis White

De brouwerij kwam in handen van Interbrew, nu AB InBev. Celis week uit naar de Verenigde Staten, waar hij in Austin (Texas) een brouwerij startte en met de Celis White uitpakte. Zijn dochter Christine kreeg de teugels van het bedrijf in handen, samen met dochter Dayton. De brouwer kwam wel geregeld terug naar Hoegaarden, waar hij ereburger werd. Hij overleed in 2011.

Zijn oorspronkelijk brouwmateriaal kwam nadien bij Rob Tod en Jason Perkins terecht. Zij willen beginnen met een eerste brouwsel witbier van 205 hectoliter, onder de slogan ‘Beer makes friendship’ (bier maakt vriendschappen).