winkelstraat halle Foto: Ingrid Depraetere

Op tien jaar tijd telt Halle honderd winkels minder: “Te kleine winkelpanden spelen ons parten”

Op tien jaar is het aantal winkels in Halle van 692 naar 593 teruggelopen. Dat betekent dat er vandaag zo’n honderd winkels minder zijn in de stad dan in 2013. Een algemene trend waar ook Halle niet aan ontsnapt, zo blijkt uit cijfers van het onderzoekbureau Locatus.

De resultaten van het onderzoeksbureau Locatus liegen er niet om. De voorbije tien jaar zijn er in Vlaanderen 10.000 winkels verdwenen. Opvallend: in heel wat centrumsteden werden die vrijgekomen plekken in de winkelstraten opgevuld door horecazaken. In Vlaams-Brabant blijkt de leegstand van winkelpanden nog het best mee te vallen van alle Vlaamse provincies. Hier staat gemiddeld 7,2% van de winkelvloeroppervlakte leeg. Grootste dalers in het aantal winkels blijken Oostende en Brugge te zijn met een terugval van 23% in het aantal winkels, gevolgd door Leuven (-22%), Hasselt (-21%) en Kortrijk (-20%).

Volgens het onderzoeksbureau Locatus is in Halle de voorbije tien jaar het aantal winkels met 14,2% verminderd. Dat is een kleinere terugval dan in de grotere centrumsteden maar in vergelijking met andere gemeenten in Vlaams-Brabant liggen de cijfers toch aan de hoge kant. Vooral mode- en kledingzaken sloten in Halle de deuren, terwijl er anderzijds wel meer supermarkten bijkwamen of groter werden. Vandaag heeft Halle per duizend inwoners nog 5,44 winkels waar dat er tien jaar geleden nog 7,96 waren. Dat is minder dan het Vlaams gemiddelde.

Waar in veel steden leegstaande winkels werden ingenomen door horecazaken, blijkt dat in Halle minder het geval. Het aantal horecazaken bleef min of meer stabiel. Wel kwamen er de voorbije tien jaar iets meer restaurants in het horeca-aanbod in de stad ten nadele van cafés.

Te kleine panden

In de meeste steden wordt de groeiende e-commerce aangeduid als belangrijke reden voor de achteruitgang van de handel. Maar waar liggen specifiek in Halle nog andere knelpunten om lege handelspanden opnieuw ingevuld te krijgen?

“Het grote probleem van Halle is ons middeleeuws stadscentrum”, zegt Johan Servé (Vooruit), schepen van Lokale Economie. “Die gezellige smalle straatjes en relatief kleine pleintjes zijn enerzijds een grote aantrekkingspool, maar anderzijds zijn we daar ook slachtoffer van.”

“Het betekent namelijk dat in Halle-centrum vooral kleinere panden te vinden zijn, vaak met een hoge erfgoedwaarde. Hierdoor is het niet simpel om grotere spelers naar de stad te krijgen omdat ze afhaken wegens te kleine winkeloppervlakten. We proberen nu wel met subsidies van naast elkaar geleden panden een grotere winkel te maken maar ook dat blijkt niet zo simpel. Hierbij stoten ondernemers vaak op Erfgoed dat soms moeilijk doet om oude muren en dergelijke af te breken.”

Ketens

“Momenteel zijn we in gesprek met twee grotere winkelketens die graag een winkel in Halle willen openen. Voor eentje zitten we dicht bij een oplossing in de Volpestraat waar we de panden van het vroegere Blokker en Wibra willen samenvoegen. Voor de andere hebben we momenteel nog geen oplossing maar we praten verder. Grotere winkelketens kunnen een hefboom zijn om terug meer volk in de winkelstraten te krijgen”, aldus Johan Servé. “Verder hebben we plannen om ons stadscentrum te vergroenen. We denken aan een groene boulevard die van het Stationsplein over de Bospoortbrug langs de bib naar het stadscentrum loopt met bloembakken, tegeltuintjes en klimplanten. We hopen zo de aantrekkingskracht van het stadscentrum te verhogen.”

Inmiddels riep Unizo Vlaams-Brabant de gemeentebesturen op om een duidelijk plan op te maken voor de kernen en het ondernemerschap te stimuleren. “Kernen moeten vooral bereikbaar blijven wil men het lokaal winkelen stimuleren”, zegt Elke Tielemans van Unizo Vlaams-Brabant.