Opgang van spin-offs niet meer te stuiten

imec tower

In het verhaal van ‘Leuven Mindgate’ spelen spin-offs van de KU Leuven en het Universitair Ziekenhuis Leuven een toonaangevende rol. Hun opgang is niet meer te stuiten.

De lijst van Leuvense spin-offs is de voorbije jaren spectaculair gegroeid tot 89. Sommige van die bedrijven verwierven op mum van tijd internationale bekendheid. Het biotechbedrijf ThromboGenics  ontwikkelt innovatieve therapieën voor de behandeling van oogziektes. De Bakala Academy bracht wetenschap en topsport onder één dak.

Vanuit UZ Leuven wordt vooral gekeken naar Cartagenia en Materialise. Cartagenia ontwikkelt software voor genetische testen. Materialise is marktleider in 3D-printing. De volgende stap is het printen van organen. In Gasthuisberg worden orgaantransplantaties straks uitgevoerd met behulp van 3D-prints.

Imec, zelf gestart als spin-off van de KU Leuven, verankert zich de volgende decennia in de geboortestad. "Onze chiptechnologie brengt innovatie in heel veel sectoren. In de zeer nabije toekomst wordt alles geconnecteerd", zegt Luc Van den Hove, CEO van Imec. Weldra bouwt het bedrijf een tweede exemplaar van de cleanroom, van waaruit het de wereld veroverde. In de huidige cleanroom staat voor 1,3 miljard euro aan apparatuur.

Het UZ Gasthuisberg blijft investeren in spin-offs. "Genetica is de toekomst. Elke week ontwikkelen we nieuwe concepten en technologieën", stelt afgevaardigd bestuurder Marc Decramer.