shutterstock_567354376

Opleidingstrajecten vormen 200 nieuwe “Kings of the road”

ASSE - Opleidingscentrum Syntra Midden-Vlaanderen en Randstad Transport leiden 200 werkzoekenden op tot vrachtwagenchauffeur, de “Kings of the road”. De opleidingstrajecten moeten de tekorten in de sector helpen wegwerken.

Eind april stonden 587 vacatures voor vrachtwagenchauffeur open. Die jobs raken moeilijk ingevuld, onder andere door het gevraagde C of CE rijbewijs dat niet iedereen zomaar op zak heeft. Met ondersteuning van VDAB organiseren opleidingscentrum Syntra Midden-Vlaanderen en Randstad Transport 200 opleidingstrajecten voor vrachtwagenchauffeurs.

Knelpuntberoep

Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeur verdrievoudigde op 5 jaar tijd. In 2014 ontving VDAB 601 vacatures voor vrachtwagenchauffeur, vorig jaar waren er dat 1803. “Net zoals in andere sectoren, hebben de vergrijzing en de gunstige conjunctuur ook in de transportsector een grote impact en zorgt het voor een tekort”, zegt Fons Leroy, Gedelegeerd bestuurder van VDAB. “Maar het zijn de specifieke kwaliteitsvereisten die maken dat dit een knelpuntberoep is en daarom extra aandacht verdient. Er zijn namelijk maar weinig werkzoekenden met een passend rijbewijs en/of de nodige attesten.” Voorts dragen de arbeidsomstandigheden, de ongunstige tijdsregeling, de hogere werk- en tijdsdruk, de verkeersdrukte en de vele controles bij tot het statuut van knelpuntberoep.

Match

Tijdens de opleidingstrajecten worden werkzoekenden en werkgevers met elkaar gematcht, waarop een Individuele beroepsopleiding wordt opgestart. De werkzoekende start zijn/haar opleiding bij een bedrijf en volgt ondertussen praktijklessen bij de rijschool. Legt de cursist de opleiding succesvol af, dan neemt de werkgever hem of haar meteen in dienst.