cytiva Foto: VDT

Opnieuw actie aan Cytiva Hoegaarden: “Totale onzekerheid”

Cytiva Belgium, het vroegere Pall Life Sciences uit Hoegaarden, blijft de werknemers van de weekendploeg onder druk zetten om vrijwillig het bedrijf te verlaten. Dat zeggen de vakbonden. Maandag en dinsdag werd er opnieuw actiegevoerd.

“Ondanks monsterwinsten de voorbije jaren, gaat de tewerkstelling in het bedrijf er al een hele tijd op achteruit”, zeggen de vakbonden. “Door de overcapaciteit is er zowel in de weekendploeg als in de weekploeg economische werkloosheid op structurele basis sinds april.”

Eind september werd beslist de weekendploeg, waarin 61 mensen werden tewerkgesteld, stop te zetten. “Men rekende op voldoende vrijwillige vertrekkers om de overcapaciteit in de weekploeg op te lossen”, klinkt het bij de bonden. “Op 10 november ging de directie onder druk alsnog over tot 26 ontslagen met C4 economische reden. Strategisch bleef men uiteraard onder de drempel van 30 werknemers om zo de wet Renault te omzeilen. Deze groep werknemers heeft nu recht op werkloosheidsvergoedingen maar dit geldt niet voor hun overgebleven collega’s. Zij blijven achter in totale onzekerheid, onder dagelijkse druk om een keuze te maken die geen keuze is. We gaan dinsdag opnieuw actie voeren in de hoop dat de directie toch kiest voor een gedragen sociaal overleg.”