Oprichters van Shazam en Fairphone tekenen present op innovatiefestival

LEUVEN - Het Leuvens innovatiefestival And& herdoopt zichzelf dit jaar tot And& Connect. Zo wil het zich meer focussen op het samenbrengen van ondernemers. “Het moet de heropleving vormen voor innoverend Vlaanderen”, klinkt het. Onder andere de oprichters van Shazam en Fairphone, en de managing director bij Ritchie tekenen present.

De voorbije twee edities bracht het And&-festival al talloze innoverende sprekers naar Leuven, en ook heel wat snufjes zoals bijvoorbeeld een zelfrijdende auto. Eer kwam echter ook behoorlijk wat kritiek, dat het festival té elitair was opgevat. De politieke oppositie stelde zich ook vragen bij de hoge toelage die het festival kreeg.

Deze vernieuwde editie, onder de nieuwe naam And& Connect, is daarom kleinschaliger opgevat, en focust zich specifiek op start-ups en scale-ups. De organisatie hoopt meer dan 1.000 Vlaamse ondernemers samen te brengen. “Op And& Connect vervagen de grenzen tussen jonge ondernemingen onderling en is er alle ruimte om te netwerken en van elkaar te leren”, zegt festivaldirecteur Sam Buyst.

Ontbijtsessies en break-out sessies

Donderdag werd het programma voorgesteld, en dat is er eentje dat de ondernemers alvast moet inspireren. Een knallende openingsavond in Het Depot en twee ‘conference days’ in het M-Museum met nationale en internationale sprekers, pitches, CEO dinners, ontbijtsessies en break-out sessies zetten ondernemerschap centraal. Onder andere Philip Inghelbrecht, oprichter van Shazam, Bas van Abel, oprichter van Fairphone en Jan Verlinden, managing director bij Ritchie, tekenen present. Zij brengen er hun visie op ‘het succesvol ondernemen van de toekomst’, ‘valkuilen voor startups’, ‘hoe falen toch verdienstelijk kan zijn’ en nog veel meer.

Ook deze editie zal er weer aandacht zijn voor extra beleving, op de grens tussen wetenschap en ondernemen. Zo kan men op And& Connect genieten van de kunstwerken The Library of the Winds van Haseeb Ahmed en La Lumiterale van Laurie-Anne Jaubert. Ook is er de muzikale act van Maxim Denuc, die Nachthorn brengt op een van de enige MIDI-orgels in België in de kapel van LUCA Lemmens.

Het festival gaat door van 2 tot 4 mei. Omdat het kleinschaliger is dan de vorige edities, werd ook de toelage van de stad gehalveerd tot 250.000 euro.