belgaimage-63850056 Foto Belga

“Optimist tot in de kist” aan het hoofd van Belgische werkgeversorganisatie VBO

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) - de grootste werkgeversorganisatie van het land - krijgt vanaf april een nieuwe voorzitter: de Waalse ondernemer René Branders. "Ik ben optimist tot in de kist", zegt hij over de vele uitdagingen waar ons land voor staat.

Branders is CEO van het technologiebedrijf FIB Belgium uit het Waals-Brabantse Tubeke. Die kmo is gespecialiseerd in het bouwen van lijnen voor staaldraad en wereldwijd actief. Meteen twee kenmerken die hem geknipt maken voor de rol van VBO-voorzitter, zo zegt VBO-CEO Pieter Timmermans. “Net op innovatie en internationalisering moeten we inzetten. Wie rond de kerktoren blijft ondernemen, verdwijnt.”

Als voorzitter van het VBO wordt René Branders meteen ook voorzitter van de Groep van Tien. Dat is het belangrijkste overlegorgaan in ons land tussen vakbonden en werkgevers. De voorbije jaren liep het binnen die Groep van Tien vaak spaak aan de onderhandelingstafel. Toch hoopt de nieuwe voorzitter een nieuw elan te geven aan het overleg, met vooral meer oog voor de lange termijn. “We zijn allemaal mensen van het terrein. In alle sereniteit moeten we stappen kunnen zetten. Alles aan de politiek overlaten zou toch een teken van zwakte zijn.”

Tijdens zijn mandaat mikt de nieuwe voorzitter erop om België “opnieuw in het Europees koppeloton te brengen” en opnieuw aan verloren concurrentiekracht te winnen. De naar eigen zeggen “optimist tot in de kist” ziet daartoe voldoende kansen en opportuniteiten. De Belgische kracht is diversiteit, klinkt het. “Of het nu een bedrijf uit Waals-Brabant is of uit Vlaanderen. Een concurrent uit Turkije is voor beide een concurrent uit Turkije”.

Branders volgt als voorzitter Ageas-topman Bart De Smet op. Zijn mandaat loopt voor drie jaar.