9cYW0Sb0

Opvolgers! Renovatiebedrijf Artisan

LEUVEN – De redactie van Made in Vlaams-Brabant lanceert een nieuwe reeks: “Opvolgers!”. Hierin belichten we maandelijks het verhaal achter het vaak jarenlange opvolgingsproces van familiebedrijven. Starten doen we met renovatiebedrijf Artisan uit Leuven.  

Vijf jaar werken Jean Pierre (61) en Rany (24) samen in het Leuvense familiebedrijf Artisan, een bouwonderneming die zich vooral toelegt op de residentiële woning-en appartementenmarkt. (Totaal)renovatie is hun specialisatie. Rany was 19 jaar toen hij aan de slag ging bij zijn vader. Na een tijdje was de elektricien weer weg. Voor even, bleek achteraf. De roeping van de verpleegkunde weerklonk maar al die theoretische vakken bezorgden Rany een punthoofd. Op een dag trok hij met zijn vader opnieuw naar de werf. De rest is geschiedenis.

Klik

“Rany doet het heel goed”, vertelt Jean Pierre. “De laatste maanden heeft hij een klik gemaakt in zijn hoofd, is hij anders beginnen denken. Daarom zijn we nu op het punt gekomen om iedereen zijn verantwoordelijkheid te geven en diezelfde verantwoordelijkheid te nemen. Waarom? Twee bazen in een bedrijf, dat gaat niet. Daar komen misverstanden van. Rany start de dag, stelt de werkmappen op en helpt onze gasten op weg en overlegt met hen. ’s Avonds bespreken we de dag. Op die manier werken we nu, en dat is een zaligheid. Maar delegeren is een ding, afstand nemen een andere”, beseft Jean Pierre.

Eigen accenten

“Onze pa was zinnens elk jaar een dag minder te werken maar tot nog toe is dat niet gelukt”, pikt Rany in. “Gisteren was hij de hele dag op kantoor. Hij houdt zich nu vooral bezig met de offertes, de facturen en de opvolging van de grote klanten. Dat hij in de zaak nog actief is, vind ik goed. Als ik iets doe voor een klant, dan is het altijd mooi dat onze pa hem/haar bevestigt dat het in orde is. Dat vertrouwen is erg belangrijk om te groeien. Want wat sommigen ook mogen beweren, een zaak overnemen van familie is niet makkelijk. Van in het begin zijn de verwachtingen hooggespannen, moet je meteen meedraaien. Maar het is mijn ambitie om het hoge niveau aan te houden. Ik zal ongeveer dezelfde manier van werken volgen, maar leg wel mijn eigen accenten. Zo ben ik bereid hard en veel te werken maar wil ik ook genieten van het leven. Om tijd voor jezelf te maken moet er efficiënt worden gewerkt. In die zin wil ik de administratie anders aanpakken.”

Wow-ervaring

Vader Peeters zit intussen 43 jaar in de bouw, waarvan twintig jaar bij Bellefroid. Dat sanitair-en verwarmingsbedrijf liet hij twaalf jaar geleden over aan zijn medevennoot. Om iets nieuws te starten: Artisan. De titel haalde hij uit een woordenboek. “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Na al die jaren had ik het wel gezien met sanitair en verwarming. Een echte stiel is het niet meer omdat de technieken sterk vereenvoudigd zijn. Met een beetje gezond verstand kan iedereen dat”, aldus Jean Pierre. Totaalprojecten vindt hij fantastisch om te doen. “Het is zo leuk dat je bij de kanten zaken mag afbreken, om nadien op te bouwen met de complete technieken (plakker, vloerder, elektriciteit, verwarming en sanitair) die we in huis hebben. We gaan pas buiten als alles piekfijn in orde is, en dat geeft heel veel voldoening. Zeker als de klant achteraf belt met de melding dat alles in orde is en dat hij een “wow”-ervaring beleeft. Bij ons ligt de lat dan ook erg hoog. Het moet af zijn.”

Cirkel is rond

En zo neemt Rany ook de keuring van zijn eigen gas-en mazoutinstallaties voor zijn rekening en werken vader en zoon samen met immokantoor Myrany, de zaak van dochter en zus Myra. “Bij de klanten van mijn dochter gaan we langs om kleine herstellingen uit te voeren vóór de verkoop of verhuur. Omgekeerd gebeurt het dat Myra een renovatieproject van Artisan achteraf verhuurt of verkoopt”, luidt het. Voor Jean Pierre is met die verwevenheid van de twee zaken de cirkel zo goed als rond. “Zoals het nu aan het evolueren is, stemt me tevreden. Dat we elkaar kunnen versterken, is een goede zaak”, besluit Jean Pierre.

Oproep

Baat jij een zaak uit en zit je in de fase van een overname door (klein) zoon, (klein) dochter, broer, zus, oom of tante? Laat het ons weten! redactie@madeinvlaamsbrabant.be.