Picture1 Foto idh

Oud station Herne krijgt tweede leven als inclusieve koffie- en lunchbar De Coupee

HERNE - Meer dan 25 jaar stond de stationswoning in Herne leeg. Ondertussen is het al tien jaar geleden dat aan het stationsloket de laatste treintickets werden verkocht. Maar sinds maandag gonst het hier opnieuw van de bedrijvigheid.

De Okkernoot opende in het vroegere station een hippe koffie- en lunchbar voor reizigers en passanten. De Coupee wordt meteen ook de inclusieve nieuwe werkplek voor mensen met autisme en een lichte mentale achterstand.

“Het station heeft altijd al een maatschappelijke functie gehad en dat zal nu nog meer het geval worden. Opnieuw voor verbinding en ontmoeting zorgen is ons doel”, vertelt Pat Hamelrijck, directeur van De Okkernoot “Mensen met autisme en met een lichte mentale beperking willen we hier arbeidservaring laten opdoen in dit horecaproject."

"Bedoeling is dat ze later kunnen doorstromen naar een reguliere job. Onze gasten van De Okkernoot -een achttal om te beginnen maar we kunnen zeker tot het dubbele gaan- staan mee in de zaal, in de keuken en aan de afwas. Ze worden begeleid door een tiental medewerkers. Maar het gaat nog verder dan dat. We werken hoofdzakelijk met lokale producten, zoals bijvoorbeeld brood van ’t Bruut, dat andere inclusieve project voor mensen met een beperking uit Herne.”