Nieuws Vlaams-Brabant Stories Out of office: Lida Joly (xyzt.ai) over het belang van respect op de werkvloer, kasten opruimen en de avocadoschiller van Ikea
Vlaams-Brabant

Out of office: Lida Joly (xyzt.ai) over het belang van respect op de werkvloer, kasten opruimen en de avocadoschiller van Ikea

LEUVEN – Tijdens de vakantieperiode zijn ook ondernemers ‘Out of Office’. Tijd dan om het eens niet over ondernemerschap te hebben maar over andere zaken die een mens bezighoudt. Vandaag: Lida Joly, CEO van softwarebedrijf xyzt.ai.

Waar wil je deze zomer meer tijd voor vrijmaken?

Drie jaar geleden ben ik samen met een ex-collega xyzt.ai gestart, een softwarebedrijf voor data analyse.  Sinds toen zijn de maanden juli en augustus de meer rustige maanden waarin ik tijd maak om de strategie te evalueren, administratieve aanpassingen te doen, … kortom orde op zaken te stellen. Daarnaast probeer ik ook meer tijd vrij te maken om wekelijks een rondje golfen met vrienden.

Verder kan ik echt genieten van een lang ontbijt, buiten in de zon, een super begin van de dag.

Welk boek moet elke ondernemer volgens jou gelezen hebben?

‘The Lean Startup’ van Eric Ries, voornamelijk van toepassing voor techondernemers.  De auteur bezorgt je tips die ervoor zorgen dat je als ondernemer focust op de ontwikkeling van een product dat klanten wel degelijk nodig hebben, en dit zonder al teveel tijd en geld te verspillen.

Vaak hebben we als ondernemer een droom van een product in gedachten dat een zeer uitgebreid aantal problemen oplost, maar dit is niet altijd wat de gebruiker nodig heeft. Integendeel: te veel toeters en bellen kunnen de gebruiker van je product afschrikken. Tijdig en op regelmatige basis de markt testen,  en aanpassingen maken waar nodig, is de boodschap.

Welke dag in je leven zou je nog eens opnieuw willen beleven?

We bouwen allemaal vele mooie herinneringen op: geboortes, professionele successen, mooie momenten met vrienden… Ik heb niet zozeer een speciale dag, maar de vele momenten dat je voelt dat je gelukkig bent met de mensen die je omringen  en de dingen die je doet, die koester ik.

Wie of wat kan jou doen schaterlachen?

Mijn plus-kleindochtertje van 2 jaar dat me heel serieus vraagt “kom je mee pop?”. Ze neemt alles op wat men tegen haar zegt en gebruikt het opnieuw waar ze denkt dat het past.

Welke goede eigenschap heb je meegekregen van je ouders?

Je bent niet meer of minder dan anderen, dus behandel iedereen met evenveel respect. Vandaag zie ik een groeiende positieve evolutie in hoe vrouwen behandeld worden, niet enkel op de werkvloer maar ook hoe er op een andere manier rekening wordt gehouden met vrouwen in bijvoorbeeld de medische wereld.  Denk maar aan onderzoek naar bepaalde ziektepatronen dat voorheen enkel bij en door mannen werd gedaan.
Ik heb in mijn carrière ook grote veranderingen gezien. Ik ben gestart in een bedrijf waar geen enkele vrouw in het management team zat, ben terecht gekomen bij techbedrijven waar vrouwen gelijk werden behandeld, maar ook jammer genoeg in een bedrijf waar er absoluut geen respect voor vrouwen was.  Dit wordt gelukkig echt niet langer meer getolereerd door de jongeren vandaag.

Wat is het beste ondernemersadvies dat je ooit hebt gekregen?

Evaluate, think , and follow your gut feeling.

Wat is in het laatste jaar je beste aankoop geweest?

Een ongelooflijk praktische avocadoschiller bij Ikea.

Wat was je ergste job ooit?

Een job in een bedrijf waar zeer weinig begrip en respect was voor de mensen. De job op zich was super, maar de cultuur van het bedrijf was zeer fout.  Constant werd er over ervaren mensen in mijn team die ook nog eens zeer professioneel waren , maar die om een of andere reden niet paste in het plaatje, negatieve opmerkingen gemaakt.  Voorheen dacht ik vaak dat dergelijke verhalen sterk overdreven waren, vandaag weet ik dat dergelijke situaties zich nog steeds voordoen.

Wat is jouw meest nutteloze talent?

Ik kan ongelooflijk goed kasten opruimen, tot grot ergernis van mijn omgeving.

Wie of wat wordt volgens jou gruwelijk ondergewaardeerd?

Verpleegkundigen.  Mijn moeder heeft net onverwacht een week in het ziekenhuis moeten doorbrengen, en het leek wel of we in het scenario van een slechte film terechtgekomen waren.   Ze is toevallig in een Brussels ziekenhuis terecht gekomen, waar 70% van de verpleging geen opleiding in België of Europa heeft gekregen en die naast een groot cultuurverschil ook helemaal geen Nederlands praten.
Het gebrek aan aandacht voor de problemen van verpleegkundigen in het verleden en onvoldoende respect en vergoeding,  hebben ervoor gezorgd dat er nog weinig gemotiveerde en goed opgeleide verpleegkundigen zijn in bepaalde ziekenhuizen. Ons zorgsysteem heeft duidelijk meer aandacht van onze regering nodig.

Waar mogen we je tegen volgende zomer mee feliciteren?

300% groei voor xyzt.ai !